Bevisfarsen fortsetter i Nokas

Mens Nokas-dommerne skriver ut dommen, er de hemmelige bevisene langt fra klare.

01.02.06 13:15

Etter å ha kjempet for å få utlevert alle hemmelige avlyttingsbeviser i forbindelse med Nokas-etterforskningen i halvannet år, vant Erling Havnås forsvarer, advokat John Christian Elden, nok en seier onsdag. Spørsmålet er om rotet rundt de hemmelige bevisene blir oppklart til ankesaken

Etter en full runde i rettssystemet, avgjorde Høyesterett at dokumenter utarbeidet av politiet i forbindelse med avlyttingene må sendes tilbake til lagmannsretten. Dermed er det duket for nok en rettsrunde om de hemmelige bevisene.

Ny runde
Saken gjelder såkalte «nektelsessaker», dokumenter påtalemakten utferdiget i forbindelse med den første rettsrunden. Påtalemakten mener dette er interne notater som ikke har noe med avlyttingssakene å gjøre. Men Høyesterett avgjorde bak lukkede dører at lagmannsrettens kjennelse om å nekte innsyn oppheves.

- Dette innebærer at saken må opp til fornyet behandling i lagmannsretten og at politiet ikke har lov å si at opplysninger i saken ikke er saksdokumenter for på denne måten å unnta dem fra innsyn for forsvarere og de tiltalte, sier Elden i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

Må vente til ankesak
Det ventes domsavsigelse i selve straffesaken i Nokas neste uke. Elden ba dommerne i saken om å vente med domsavsigelse inntil alle rettsrundene rundt de hemmelige bevisene er avsluttet, men fikk ikke gehør for dette. Ifølge Elden vil en domsavsigelse i hovedforhandlingene før det er klart hvilke dokumenter forsvarerne skal ha til å drive forsvaret i saken, vil det være en klar saksbehandlingsfeil.

- Det er en underlig verden vi er kommet i når berammelsen av ankesaken settes høyere enn det å avsi en korrekt dom i tingretten, og dette synes å avgjøre rettssikkerheten her i landet, sier Elden.

Begrunnelsen er at bevisene kan tas med i ankesaken i lagmannsretten som er berammet til 20. mars i år. Spørsmålet blir nå om kampen om de hemmelige bevisene er ferdig i rettssystemet innen da.

Men samtidig som lagmannsretten må ta stilling til «nektelsessakene» på nytt, pågår samtidig en annen beviskamp i lagmannsretten. Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til holdes seks dokumenter tilbake, men saken er påkjært og skal avgjøres av lagmannsretten innen kort tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.