RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bevæpnede soldater vokter Oslos gater

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Bevæpnede soldater i Oslo er svært uvanlig, sier divisjonsleder Lars Erik Jarodd ved Manglerud politistasjon.

Hovedgatene inn til Oslo sentrum kontrolleres av politibetjenter og soldater bevæpnet med automatgevær.

Horder med mennesker går langs sperringene i Oslo sentrum. Bilder knipses, blomsterbuketter legges ned og mange står tett omslynget og trøster hverandre .

- Jeg har vært på jobb siden klokken 19.00 i går kveld og har aldri opplevd noe lignende. I natt var det helt stille i Oslos gater. Det var veldig spesielt, forteller Jarodd.

En av grunnene til at områdene fortsatt er sperret av, er ifølge politet at ødelagte og sprengte butikklokaler skal sikres.

- Det er vanskelig å si noe om hvor lenge de ulike områdene vil være sperret. R4-bygget og de nærmeste områdene rundt kan holdes sperret i 2 -3 dager, sier Jarodd.

Må ha levd i fantasiverden
Nettavisen møter 63 år gamle Klaus Høiland ved en sperring ved Grensen i Oslo sentrum.

Høiland fulgte de tragiske hendelsene på TV i går, og er kommet til sentrum for å se skadeomfanget med egne øyne. - Det er 61 år siden forrige gang naziene angrep Norge. Dette må være en syk og ustabil person som har levd helt i sin egen fantasiverden, sier han.

Hva tenkte du da du hørte om eksplosjonen i Oslo sentrum?

- Først tenkte jeg jeg Al-Qaida, men da jeg hørte om episoden på Utøya skjønte jeg at det luktet annet enn ekstremislamisme. Nå går alle mine tanker til de pårørende, sier Høiland.

Sørgende strømmer til Oslo sentrum
Sørgende mennesker strømmer lørdag ettermiddag og kveld til Oslo Domkirke for å finne trøst etter tragedien i Oslo sentrum og på Utøya fredag.

Tallene på antall døde er nå 85 på Utøya og 7 i Oslo.

En nasjon er i sorg og på lørdag dannet seg et hav av blomster og lys ved Oslo Domkirke.

Dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, Marius Høiby og kronprinsesse Mette-Marit var blant de som deltok under lystenning i Oslo Domkirke lørdag, etter bombeeksplosjonen i Oslo og tragedien på Utøya fredag.

Kongefamilien stoppet opp ved blomsterhavet utenfor kirken, men tok seg også tid til å tenne lys inne i kirken.

Åpne kirker i helgen
Oslo domkirke opplyser at det i helgen vil være flere åpne kirker i Oslo.

- I forbindelse med katastrofesituasjonen vi nå er inne i, er det flere Oslokirker som holder åpent for fellesskap, samvær, stillhet og lystenning: Sagene, Nordberg, Tonsen, Røa, Skøyen, Majorstuen, Frogner, Uranienborg, Paulus, gatekapellet i Markus (ut mot Ullevålsveien) og Domkirken. Domkirken holder åpent til kl. 22 i kveld (lørdag).

Søndag vil det bli direkte TV- og radiosending av høymessen i Oslo Domkirke, som vil bli preget av de tragiske hendelsene på Utøya og i Oslo.

Kongehuset, regjeringen, partiledere, preses Helga Byfuglien, biskop Ole Chr. Kvarme, domprost Olav Dag Hauge og sogneprest Elisabeth Thorsen vil blant annet være til stedet.

Kongefamilien på Sundvolden
Dronning Sonja var lørdag formiddag også på Sundvolden Hotel der hun blant annet trøstet noen av de pårørende.

Dronning Sonja ble svært rørt etter å ha møtt de pårørende og overlevende på Sundvolden Hotel.

Saken utvides

- Norge er rammet av en nasjonal tragedie
Lørdag kveld holdt Kong Harald en tale etter tragediene i Oslo og på Utøya, i samsending på NRK og TV2 i dag.

Der sa han blant annet følgende:

- Norge er rammet av en nasjonal tragedie. Det vi inderlig håpet aldri ville skje, har likevel skjedd. På Sundvolden i dag møtte vi unge mennesker og deres pårørende som delte sine grusomme historier med oss. De har gjennomlevd et døgn som ingen av oss kan sette oss inn i. Våre tanker og dypeste medfølelse går til alle dem som er rammet, i Oslo og på Utøya.

- Både som enkeltmennesker og som nasjon vil vi bruke lang tid på å fordøye og bearbeide inntrykk, sorg og følelser. I denne prosessen trenger vi hverandre. Over hele landet har mennesker mistet noen de er glad i. Det er mange barn og unge som er redde i dag. De må vi ta spesielt godt vare på. For mange er det viktig å være sammen, mens andre har behov for stille refleksjon. Det er godt at landets kirker er åpne for alle som ønsker å tenne lys og trenger et sted å være. Det er også flott at lokale myndigheter og frivillige organisasjoner har et tilbud til dem som føler behov for å komme sammen, sa kongen i talen.

Markering også i Bergen

Også i Bergen holdes det lørdag en markering, melder Bergensavisen.

Flere timer før den varslede markeringen, hadde en rekke bergensere lagt ned blomster og tent lys på Ole Bulls plass.

På et av de mange kortene står det at «tanker går til alle de pårørende, venner, familie og alle som har blitt berørt av terroraksjonen som rammet Norge».

Mange stoppet for å samle tankene før de gikk videre.

– Det er ufattelig at dette kan skje i Norge, sier Ellen Jorem (18) til BA.

Sammen med venninnen Sofie Krohn-Hansen la hun ned roser ved siden av de tente lysene.

– Vi ønsker å vise at vi er her som en nasjon, for alle de som har det vanskelig, fortsetter hun.

BA snakket også med to spanske turister. De var overrasket og sjokkert over at unge mennesker i fredelige Norge var rammet av en terroraksjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere