*Nettavisen* Nyheter.

Bhatti avhørt om terrororganisasjon

FENGSLET: Arfan Bhatti ble lørdag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Han er siktet for legemsfornærmelse mot en kvinne som ligger på Ullevål sykehus og for behandling for skadene (arkivfoto). Foto: Kyrre Lien

Etter å ha blitt pågrepet i en voldssak måtte islamisten Arfan Bhatti svare på flere spørsmål om IS. – PST har medvirket i saken, sier forsvarer.

01.08.15 15:30

I dag ble islamisten Arfan Bhatti varetektsfengslet i fire uker, siktet under skjerpende omstendigheter, for legemsfornærmelse, etter straffelovens paragraf 228.

Bhatti nekter straffskyld etter siktelsen, og anket på stedet.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Beslagla PC og telefon

Men i avhør ble ikke den profilerte islamisten bare spurt om voldssaken. Terrororganisasjonen IS var vel så interessant.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bhattis forsvarer John Christian Elden Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

– Politiet var mer opptatt av hva han synes om IS enn om voldssaken. Det har vi notert oss. Han har rett til et privatliv og offisielt har han aldri gitt noen støtte til IS. Det er rart at politiet er opptatt av en terrororganisasjon i en voldssak, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Nettavisen fikk også informasjon om at det har vært kontakt mellom Oslo-politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) før Bhatti ble avhørt.

Da politiet pågrep Bhatti, natt til fredag, foretok de også beslag av PC-er og telefoner. Det var politiadvokat Carol Johanne Sandbye som opprinnelig begjærte Bhatti fengslet. Men aktor under lørdagens rettsmøte var Are Frykholm.

– PST-involvering

Sandbye ønsket ikke å kommentere saken, og forklarte at hun var i retten som privatperson, selv om hun svarte på spørsmål fra dommerfullmektig under rettsmøtet. Frykholm kjenner ikke bakgrunnen for fremstillingen av Bhatti og ønsket ikke å kommentere disse forholdene.

– Den forrige påtaleansvarlige (Sandbye, journ. anm.) opplyste meg om at de har vært i kontakt med PST. Hun bekreftet også at de skulle legge disse saksdokumentene inn i mappen. Min tolkning av dette er at PST har medvirket til at min klient ble fremstilt for varetektsfengsling for dette forholdet, noe som er uvanlig, forklarer Elden og fortsetter:

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiadvokat Are Frykholm kunne ikke kommentere bakgrunnsopplysninger om Bhatti, men var aktor under fengslingsmøtet lørdag. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

– Det hadde aldri livet blitt tatt beslag i PC-er og telefoner hvis ikke PST hadde vært involvert. Det virker som de hadde et større ønske om å se ham i kortene, enn den konkrete voldssaken. Dette skjønte politiet, og det ble derfor enighet om å levere tilbake beslagene.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å si noe om PSTs involvering.

– Av prinsipp kommer jeg ikke til å kommentere opplysninger om PSTs involvering eller ikke. Fra vår side var fengslingsspørsmålet en helt konkret vurdering, utelukkende på siktelsen om legemsfornærmelse, sier jourhavende jurist Kai-Gunnar Schweb Nygård til Nettavisen.

Fornærmede kvinnen fortsatt på sykehus

Bhatti er flere ganger tidligere dømt for vold. Så sent som i mars ble han dømt for familievold mot to barn og det som den gangen var hans kone. Den dommen er rettskraftig.

– Vurderingen om varetektsfengsling så vi i sammenheng med den siktedes historikk. Politiet mener det er gjentakelsesfare for tilsvarende forhold dersom han løslates, forklarer Schweb Nygård videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arfan Bhatti fremstilt for varetektsfengsling, siktet for legemsfornærmelse. På vei inn til fengslingsmøtet måtte alle tilhørerne gjennom sikkerhetskontroll. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Han vil ikke kommentere noen av Nettavisens opplysninger om beslag som ble foretatt.

Øvre strafferammen for forholdet Bhatti nå er siktet for er fire års fengsel, dersom smertene på fornærmede er betydelige.

I retten gikk det frem at den fornærmede kvinnen var påført blåmerker og at hun hadde klaget over smerter i avhør med politiet. Det kom også frem at den fornærmede kvinnen fortsatt ligger på Ullevål sykehus til behandling for skadene.

I retten kom det også frem at kvinnen hadde kontaktet AMK og fortalt at hun var blitt slått og dratt mot en seng, at hun var skadet og trengte hjelp.

I to ny oppringninger til AMK endret hun det hun først hadde fortalt, til at hun ikke lenger var skadet, og at det ikke var behov for assistanse fra helsepersonell eller politi.

Seniorrådgiver i PST Martin Bernsen sier at de ikke har noen kommentar verken om Bhatti, fengslingsmøtet eller om avhør som er gjort i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.