*Nettavisen* Nyheter.

Bhatti har anmeldt Oslo-politiet for grov uforstand i tjenesten

LØSLATT I JANUAR: Arfan Bhatti og hans advokat John Christian Elden (t. h.) utenfor Ullersmo fengsel i 2009. I slutten av januar i år slapp han ut av Oslo fengsel etter å ha sonet en dom for vold på sine barn blant annet (ARKIVFOTO). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Mener at politiadvokat bevisst har latt være å bruke bevis som taler i hans favør i voldssak.

07.02.16 20:29

I januar ble islamisten Arfan Bhatti dømt til 14 dagers fengsel for vold mot kona.

Bhatti slapp å sone i fengsel da han allerede hadde sittet ni dager i varetekt etter at han ble pågrepet for episoden natt til 31. juli i fjor.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiadvokat Trine Dyngeland. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Anmeldte politiadvokat

Bhatti har anket dommen til Borgarting lagmannsrett, og i forrige uke leverte han en anmeldelse av Oslo-politiet for grov uforstand i tjenesten.

Bhatti har anmeldt politiadvokat i voldssaken Trine Dyngeland, og en av etterforskerne. Nettavisen er kjent med innholdet i anmeldelsen, hvor han blant annet hevder at hendene ble avbildet før han skulle settes i varetektscellen i fjor sommer.

Bildet hadde kunne blitt brukt som bevis for politiet dersom det eksempelvis hadde vist seg at han hadde kutt eller andre merker relatert til voldsbruk.

Bhatti oppgir i anmeldelsen at han ble fortalt at bildet skulle brukes som bevis i en eventuell straffesak.

Ifølge islamisten ble bildet aldri lagt i saksmappen, og heller ikke vist frem i retten. Bhatti mener at bildet kunne bevist at han ikke utførte vold mot sin kone sommernatten i fjor.

Bhatti har ikke ønsket å kommentere saken overfor Nettavisen og henviser til sin faste advokat John Christian Elden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Victoria Holmen er advokat for Bhattis kone. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Bhatti avhørt om terror

- Jeg er kjent med at Bhatti har anmeldt politiet for tilbakehold av bevis som talte til hans gunst, og for å ha løyet til ham i avhør. Begge forholdene er straffbare. Nå får Spesialenheten finnet ut om noen kan lastes for dette, sier Elden til Nettavisen.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt Trine Dyngeland var ikke kjent med anmeldelsen da Nettavisen tok kontakt, men vi la frem beskyldningene som kommer frem i den til henne.

- Siden det ligger en anmeldelse mot meg ønsker jeg først å forklare meg om anklagene fra ham til Spesialenheten, dersom de beslutter å etterforske saken, sier Dyngeland til Nettavisen.

Da Bhatti ble pågrepet for vold mot kona ble han også avhørt om sin eventuelle tilhørighet til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS), selv om han var pågrepet for et annet forhold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terje Strand, klinikkleder ved prehospital avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Oslo Universitetssykehus

Kona har anmeldt AMK

I anmeldelsen hevder Bhatti at politiet løy til ham da han ble avhørt i forbindelse med voldssaken mot kona. Avhøret fant sted 1. august 2015. Bhatti ble da konfrontert med at hans kone skulle ha forklart for politiet at hun skal ha blitt kastet rundt, noe islamisten hevder ikke stemmer.

Han har hele tiden benektet å ha utført vold mot sin siste ektefelle.

Ifølge Bhatti skal politiet også ha hevdet at han var IS-sympatisør, og hadde uttrykket dette i media. Islamisten skal da ha bedt om kildeinformasjon for terrorpåstandene. I anmeldelsen går det frem at politiet aldri skal ha viste ham noen avisartikler eller andre kilder. Det skal ha blitt gjort opptak av avhøret.

Pressesjef i Oslo politidistrikt Unni Grøndal forteller til Nettavisen at de ikke ønsker å kommentere saken, det samme gjelder Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

For to uker siden anmeldte også Bhattis kone AMK Oslo og Akershus for brudd på taushetsplikten. Årsaken er at de ga ut lydloggen til politiet fra da hun ringte nødtelefonen og ba om hjelp.

Ringte til AMK tre ganger

- Jeg kjenner ikke til anmeldelsen, men generelt kan jeg si at vi får forespørsler fra politiet på om vi kan gi ut lydlogger. Dette gjøres etter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Av og til gir vi den ut, og av og til gjør vi det ikke, sier klinikkleder ved prehospital avdeling ved Oslo Universitetssykehus Terje Strand til Nettavisen.

- Det er ikke slik at politiet kan sende en bestilling og så sender vi den ut, understreker han.

Kona ringte inn til dem tre ganger voldsnatten. Den første gangen skal hun ifølge dommen fra Oslo tingrett ha fortalt at hun ble utsatt for vold, men de to neste gangene sa hun at alt var bra og at ambulansepersonell ikke trengte å komme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Informasjonssjef Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt. Foto: Mette-line Lundereng Gynnild (Nettavisen)

- Det stemmer at vi har anmeldt AMK for brudd på taushetsplikten. Det er en viktig prinsippsak, sier kvinnens advokat Victoria Holmen til Nettavisen.

Bhatti ville få fjernet bevis

Det er Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt som etterforsker konens anmeldelse.

- Jeg kan bekrefta at vi har mottatt anmeldelsen som du nevner. Vi skal ha en gjennomgang av den og se om det er grunnlag for å etterforske saken videre, sier leder Rune Skjold til Nettavisen.

Lydloggen var politiets mest sentrale bevis i voldssaken mot Bhatti, og kona ble fraktet til Ullevål sykehus den aktuelle natten. Der signerte hun på et skjema for oppheving av taushetsplikten, men mener at det ikke gjaldt for utlevering av lydloggen.

Bhatti prøvde å få fjernet dette beviset før rettssaken, noe Oslo tingrett ga ham medhold i. Borgarting lagmannsrett mente derimot at politiet kunne bruke lydloggen, og fikk støtte av Høyesterett som forkastet Bhattis anke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.