*Nettavisen* Nyheter.

Bhatti prøvde å hindre politiet i å bruke sentralt bevis i straffesak

FIKK NEI: Arfan Bhatti prøvde å bli kvitt politiets mest sentrale bevis mot ham, men Høyesterett ga politiet til å bruke en lydlogg fra AMK i straffesaken mot ham hvor han er tiltalt for vold mot en kvinne. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Onsdag møter islamisten i retten tiltalt for vold mot en kvinne.

06.01.16 08:19

I slutten av juli i fjor ble Arfan Bhatti pågrepet av politiet etter det de mener var en voldsepisode mot en kvinne.

Han har hele tiden nektet straffskyld.

Sentralt i saken er lydopptak av tre telefonsamtaler som den fornærmede kvinnen hadde med AMK. I den første samtalen ringte hun og fortalte at hun blant annet var blitt kastet mot en seng.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiadvokat Trine Dyngeland. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Kvinne ringte AMK tre ganger

Den første samtalen fant sted natt til 31. juli klokken 00.54, får Nettavisen opplyst.

Femten minutter senere, klokken 01.09 og igjen klokken 01.15, tok hun kontakt med AMK og fortalte at det hele var et uhell og at verken helsepersonell eller politiet trengte å komme til den aktuelle leiligheten i Oslo.

Men politiet fattet mistanke og rykket likevel ut og pågrep den kjente islamisten, som nå er tiltalt for vold mot kvinnen og møter i retten onsdag.

Bhatti har ønsket å bli kvitt lydloggen som bevis i saken, og fikk støtte av den fornærmede kvinnen. I høst gikk de rettens vei og vant frem i tingretten, men politiet anket og fikk medhold i Borgarting lagmannsrett, og igjen i Høyesterett, som ga sin endelig avgjørelse lille nyttårsaften.

- Lydloggen fra AMK er et helt sentralt bevis i denne saken. Jeg tenker at årsaken til at de ikke ønsker at den skal brukes som bevis er at de har sammenfallende interesser i at det ikke skal bli en sak, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt Trine Dyngeland til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

John Christian Elden er forsvarer for Bhatti.

Elden: - Går til Høyesterett dersom han blir dømt

Samme natt som Bhatti ble pågrepet i juli ble kvinnen lagt inn på Ullevål sykehus med smerter i brystet. På sykehuset undertegnet hun et standardskjema for fritak for taushetsplikt, og politiet mente derfor de kunne bruke lydloggen fra AMK i den videre etterforskningen.

Kvinnen har senere trukket tilbake fritaket for taushetsplikten. Men politiet har altså fått Høyresteretts avgjørelse på at deres mest sentrale bevis kan brukes.

- Han rår ikke over det, men kvinnen har protestert overfor retten ved sin bistandsadvokat mot at politiet ulovlig bruker en AMK-samtale som bevis. Jeg er enig med bistandsadvokaten i at det er brudd på kvinnens taushetsrett, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Han varsler allerede før rettssaken at Bhatti kommer til å gå flere nye runder i retten dersom han blir dømt.

- Skulle han bli dømt sees vi nok i Høyesterett til slutt.

Bhatti soner for tiden en fengselsdom for å ha utført vold mot barna fra et tidligere forhold.

For uten politiets mest sentrale bevis, lydloggen fra amk, har de legejournaler og rapporter fra legevakten og Ullevål sykehus. I tillegg har de røntgenbilder som skal legges frem for retten.

Kvinnens bistandsadvokat Victoria Holmen har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.