RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bhatti siktet for drapsforsøk

Sist oppdatert:
- Forsøkte å drepe en dørvakt og en familiefar med tilknytning til T5PC.

(iOslo.no) Siktelsen mot terrorsiktede Arfan Bhatti ble i dag utvidet med to nye punkter. Det skjedde i forbindelse med at Bhatti ble varetektsfengslet i fire nye uker.

Ifølge siktelsen skal Bhatti ha avfyrt 23 skudd mot to boliger med en maskinpistol. Boligen til drapstiltalte Jan Ivar Ringstad ble beskutt i september 2005.

Ringstad ble truffet, og var nær ved å dø. Da mannen sto i retten i november sa han til aktor at han trodde Bhatti sto bak.

Skjøt mot familie
Fire måneder senere, i januar 2006, blir en famile beskutt på Kolsås. Faren i huset hadde også bilen til Schibsted-arving Harald Undrum stående utenfor huset da skuddene falt i januar.

Kolsås-mannen har tidligere hevdet at han tror skuddene var rettet mot Undrum, som var en av de tiltalte i hvitvaskingssaken med Thomas Øye og David Toska.

Bhatti er fra før siktet for utpressing mot finansakrobaten Thomas Øye. og skal siden mai i fjor ha presset Øye for rundt 600.000 kroner,

Brukte Uzi
Bhatti var innkalt som vitne i de to sakene, og ble sjekket ut av begge sakene

- Hva er det som får dere til å ta ut denne siktelsen nå, halvannet år senere?

- Det er patronhylser som stemmer overens med et våpen (en Uzi, journ. anm.) den siktede skal ha hatt kontroll på, sier aktor Thomas Blom til iOslo.no.

- Har politiet tatt beslag i dette våpenet?

- Nei.

- Fare for gjentakelse
- Hvordan vet dere da at det tilhører Bhatti?

- Vi har både tekniske bevis og annen info som tyder på at han har hatt kontroll over dette våpenet, sier Blom.

Påtalemyndigheten ba og fikk fire nye ukers varetektsfengsel for Bhatti. Samtidig er alle med-siktede i saken løslatt.

- Hvorfor velger dere fortsatt å holde ham i varetekt?.

- Vi mener at han er hovedmannen, og gjentagelsesfaren er overhengende.

Bhatti er fra før siktet for å ha planlagt å sprenge den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo.

Forsvareren ikke imponert
Bhattis forsvarsadvokat, Arild Holden er ikke imponert over politiets arbeid.

- De har børstet støv av hendelser fra 2005, og januar 2006. Jeg undrer meg på hvorfor det kommer akkurat nå. Det er ferdige saker som har vært etterforsket av andre politikamre. Nå skal man henge på ham alt, og tiltale ham for rubbel og bit, sier Holden til iOslo.no

- I de nye sakene finnes det ikke noen direkte bevis for at han har holdt i våpnene. Det man bygger saken på er at en eller annen dommer i november 2006 kalte det skjellig grunn til mistanke. Men politiet vet ikke hvem eller hvor mange som var med, og man kan ikke dømme noen uten å vite noe om saken, bare fordi det var en uoverensstemmelse, sier han.

124 døgn i isolat
Under fengslingsmøtet var advokaten sterkt kritisk til at Bhatti fremdeles sitter på Ringerike fengsels høyrisikoavdeling, en isolatavdeling som tidligere har vært kritisert av den europeiske torturkommisjonen. Avdelingen har tidligere av advokat Morten Furuholmen vært beskrevet som «Norges svar på Guantanamo».

Bhatti har sittet sammenlagt 124 døgn.

Fangene sitter i total isolasjon 23 timer i døgnet, og får bare én time samvær med de andre fangene. Etter at advokat Holden ga løslatelsesbegjæring i slutten av november ble Bhatti flyttet over til fellesskapsavdelingen. Men etter halvannen måned ble han flyttet tilbake til isolat, etter vedtaket fordi han var en ledertype og hadde respekt blant de andre fangene.

- Det er en rekke svakheter ved bevisførselen. Å få ham dømt for terrorforbund på bakgrunn av en samtale i en bil er én av dem. Jeg spurte politiet om de hadde gransket avlyttingsmaterialet videre. Man er så opptatt av å få ham felt at sånne ting ikke er så farlig. Det er ikke fremlagt noe som kan underbygge at det har vært tema utover høsten.

Håper på tiltale
Advokat Holden håper siktelsene snart kan lede til tiltale.

- Nå må det komme. Min klient har det slett ikke bra, det tror jeg de fleste forstår. Men ingenting er forberedt, det er ikke satt av tid til retten. Denne saken er ikke akkurat liten, og da må man jo begynne å tenke litt framover så ikke siktede blir sittende i årevis, sier han.

- Det er et hemmelighetens skjær over det hele, men det kan ikke være så hemmelig hvor mange som skal sitte på tiltalebenken. Bhatti risikerer å vente svært lenge på en sak som er alt annet enn opplagt.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere