Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bhatti slipper ikke ut

Foto: Jørgen Berge
Sist oppdatert:
Arfan Bhatti får ikke ønsket sitt oppfylt.

Mandag ble Arfan Bhatti (31) fremstilt for videre varetektsfengsling i Oslo tingrett. Bhatti ba da om å bli løslatt.

Fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett konkluderer imidlertid med at han fortsatt kan holdes i varetekt, i fire nye uker fram til den 24. november.

Les også: - Jeg vil se barna

Det er bare en uke siden siden Bhatti sist ble fremstilt for varetektsfengsling. Etter planen skulle han sitte frem til ankesaken mot ham i Borgarting lagmannsrett skulle starte i dag. Men nå er saken utsatt til over nyttår, fordi statsadvokat Svein Holden er inhabil som aktor i saken. Dermed ble det et nytt fengslingsmøte mandag.

- Jeg vil se barna
Bhatti sa under fengslingsmøtet, der dommeren opphevet referatforbudet, at han ville løslates fordi han ville være sammen med barna sine.

- Jeg har jo to barn og kone å ta vare på. Så det er helt andre ting i tankene nå enn tidligere. Gutten min er tre år og datteren min er fem år, sa Bhatti i fengslingsmøtet.

Han påpekte også at han har begynt å studere i fengslet.

- Jeg har sittet i over to år i fengsel nå, og i løpet av denne perioden har jeg hatt skoleplass. Jeg har hatt toppkarakterer på skolen, og den plassen vil jeg fremdeles ha om jeg løslates, sa Bhatti.

- Hva med bosted? spurte hans forsvarer John Chr. Elden.

- Jeg har fast bosted, jeg har skoleplass, jeg har arbeidstilbud. Jeg har alt som skal til for å få et normalt liv bare jeg kommer meg ut, svarte 31-åringen.

Påtalemyndigheten sa i fengslingsmøtet at de ikke ville løslate Bhatti, og henviste blant annet til gjentakelsesfaren.

- Begjæringen om åtte uker opprettholdes. Bhatti skal sitte fengslet frem til ankebehandlingen. Saken er utsatt, og selv om det er beklagelig, kan det ikke få betydning for fortatt fengsling, sa politiadvokat Signe Aalling.

- Gjentakelsesfare
I kjennelsen fra tingretten påpekes det at gjentakelsesfaren er stor:

«Retten mener gjentakelsesfaren er åpenbar hvis domfelte skulle bli løslatt nå, og tingretten kan ikke se at spørsmålet etter utsettelsen av ankeforhandlingen står i noen vesentlig annen stilling enn da lagmannsretten tok standpunkt til spørsmålet i kjennelsen av 5. september 2008. Tingretten viser særlig til at Bhatti er dømt til forvaring med en lengste tid på 8 år på grunn av faren for gjentakelser av nye handlinger av tilsvarende karakter som han er dømt for. Minstetiden er at tingretten fastsatt til 4 år», skriver retten.

Retten mener det fortsatt er skjellig grunn til mistanke om at Bhatti er skyldig i de handlinger han er domfelt for. Og de mener verken skolegang eller hans familiesituasjon tilsier at han bør løslates.

«Forsvarer har anført fortsatt fengsling frem til berammet hovedforhandling i februar 2009 vil være et uforholdmessig inngrep. Retten er enig i med forsvarer i at det lange tidsforløpet er av betydning, og at Bhatti ikke lastes for den lange tiden som er gått. Bhatti vil ha sittet i varetekt i nesten to år og fem måneder ved ankeforhandlingens oppstart den 16. februar 2009. Forholdmessigheten av fortsatt fengsling skal vurderes opp mot at Bhatti blir sittende fengslet frem til ankeforhandlingen. Verken Bhattis familiesituasjon, eller det forhold at han i løpet av fengslingstiden har begynt på videregående skole, er etter tingtrettens vurdering tilstrekkelig til at fortsatt fengsling vil være uforholdmessig», står det i kjennelsen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere