Bhatti tok en Toska

Foto: Montasje/Scanpix

- Ull-lusa ufarliggjør de tiltalte, sier ekspert. Hva mener du?

03.04.08 10:14

Stadig flere møter i retten med strikkeplagg med lusemønster - og det er langt fra tilfeldig.

Terrorsaken mot Arfan Qadeer Bhatti startet i Oslo tingrett mandag. I likhet med «mesterhjernen» bak Nokas-ranet, David Toska og trippeldrapsdømte Per Orderud, stilte også Bhatti med hjemmestrikk.

- Ser ut som folk flest
- Kofta til Toska ble vel kalt «Toska-bunaden». Dette er et vellykket grep, sier PR-ekspert Hans Geelmuyden til Nettavisen.

Han mener lusekofta gjør at vi tenker på tungt kriminelle som «folk flest» og at de ved hjelp av kofta ufarliggjør seg selv.

Geelmuyden mener de lykkes med sin strategi fordi vi etter hvert tenker på dem som «venner av familien», der de ser uskyldige ut og tar imot besøk «hjemme-på-cella».

Konservator Karianne Pedersen ved Norsk Folkemuseum er sikker på at Bhatti har fått et klesråd av sin advokat.

- Uskyldsren
- Hvorfor tror du tiltalte, som Toska og Bhatti, møter i retten med lusekofte?

- Lusekofta er et uformelt og uskyldig plagg. Det er rotekte norsk og ufarliggjør de tiltalte sier Pedersen til Nettavisen.

En annen gruppe som har brukt lusekofte og busseruller i spesielle sammenhenger er diverse regjeringer når de har hatt regjeringskonferanser på for eksempel Staur Gård på Hedmarken. Det er liksom så «ordentlig» med lusekofte, mener hun.

- Morsomt
- Det er litt morsomt at de kler seg slik for det er helt bevisst. Sammenligner vi med USA møter tiltalte i dress, skjorte og slips for virke troverdige. I Norge ikles de lusekofte for å virke «koselige». Kofta innbyr til trygghet. Dress blir kanskje litt for internasjonalt?

Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden, har følgende kommentar:

- Jeg legger meg ikke opp i hans klesvalg, men det er ikke første gang han bruker mariusgenser, så det skal han få lov til, sier Elden til Nettavisen.

Konservator Karianne Pedersen opplever det ikke som provoserende at tiltalte stiller i kofte i retten.

Se intervju med John Christian Elden(artikkelen fortsetter under.)

225161

- Miljøvennlig
- Lusekofter er flotte plagg, Å kle seg i ren ull er bra for miljøet. Men det vil ikke med det første bli vanlig at aktor, dommer og forsvarer stiller med lusekofte i retten!

Ifølge Pedersen kom strikketeknikken til Norge på 1600-1700-tallet. Lusekoftene fikk størst utbredelse fra rundt 1950. Hun forklarer at kofta i utgangspunktet er et alderdommelig plagg, som senere er blitt utviklet til jakke.

På et fengslingsmøte ved Oslo politidistrikt i 2003 møtte politiadvokat Sjak Haaheim i kofte. Dommer Hans Block Hoell ble rasende - og mente at Haaheim ringeaktet retten:

Grilldress i bryllup
«Det er respektløst overfor siktede og retten å ikke kle seg korrekt. Det er som å komme i grilldress i bryllup eller badebukse i begravelse. Du gjør det bare ikke», slo dommeren fast.

- Jeg var den første til å stille i kofte i retten. Min kofte var som et statsplagg, et flott eksemplar fra Husfliden, sier Haaheim - som ikke vil kommentere hvorfor stadig flere tiltalte kler seg i ullplagg.

- Hvorfor stilte du i kofte den gang?

- Det var litt tilfeldig fordi det raskt kom opp et fengslingmøte. Men siden har jeg ikke gjort det. Retten er jo et alvorlig sted, så jeg har full forståelse for at det stilles krav til kleskoden, sier Haaheim til Nettavisen med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag