RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bikkjeslagsmål til retten

Odin og Majlo
Odin og Majlo Foto: Privat
Sist oppdatert:
Vil kjempe mot avlivning av Odin og Majlo. Les også: Odin må trolig i retten Les også: Majlo avlives 8. mai

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det går mot to historiske rettssaker for å prøve hundeloven. I forrige uke fikk amstaffen Majlo avvist en anke på en avlivningsbegjæring av politidirektoratet, fordi rasen er ulovlig i Norge.

Fredag kom turen til grand danoisen Odin, hvor anken til samme instans ble avvist fordi hunden dyttet til en femåring mens den sto bundet på terrassen. Nå blir det rettsak.

- Dommeren skal få hilse på og se hunden godt inn i øynene. Byråkratene ser bare en haug papirer, men dommeren skal få se hva det er snakk om, sier Svein Erling Jensen, advokat til Odin sine eiere, til Fvn.no.

Les også: Kronerulling for Odin

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Formildende
De to avlivningsbegjæringene er fattet på ulike grunnlag, men felles for sakene er at det finnes formildende omstendigheter. Nettavisen har fått tilgang til politidirektoratets vedtak i begge sakene.

Om Odin heter det at direktoratet er enig i klagers anmerkning om at det ikke var snakk om et typisk angrep. I tillegg kan ikke hundeeierne lastes fordi de ikke var til stede. Derfor har direktoratet lagt avgjørende vekt på at grand danoisen i november kom i klammeri med en dachs som måtte sy.

- Vi var ute på tur, så kom Odin i klammeri med en annen hund. Den andre hunden fikk bittskader, men det er ikke unormalt at hunder krangler, sier eier Arild Bryne Øien.

Les også: Nekter å gi opp Majlo

I vedtaket om amstaffen Majlo er det avgjørende punktet hvorvidt Majlo kan sendes ut av landet eller ikke, siden hundens eier er svensk og loven gir anledning til utsending.

Politidirektoratet har her lagt vekt på faren for at Majlo blir reinnført fordi eier Daniel Worak skal ha sagt til politiet at han visste at amstaff er en ulovlig rase i Norge. Dette reagerer familien på.

- Daniel har vært helt knust etter vedtaket, for han har aldri sagt noe slikt til politiet. Det er heller ikke dokumentert. Det kan være snakk om språkproblemer fordi han er polsk, sier eier Monia Johansson til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ekspertvurderinger
Odin har blitt vurdert av en uavhengig atferdsekspert som også vurderer politihunder. Denne eksperten har vurdert grand danoisen som helt stabil. Også i tilfellet Majlo bestrides det at hunden er aggressiv. Den har også blitt vurdert av en uavhengig ekspert.

- Alle hunder vil knurre om det kommer fremmede folk inn i huset når eier ikke er til stede. Det faktum at Majlo bare knurret, men ikke angrep tyder tvert i mot på at den ikke er aggressiv. Dette kommer i tillegg til den uavhengige ekspertvurderingen som fastslår at Majlo ikke er ustabil, sier advokat Knut Brindem, til Nettavisen.

I begge tilfeller har Politidirektoratet avvist at dette er relevant. Grand danoisen Odin blir vurdert som en risiko på grunn av sin størrelse. Eierne er klar på at hunden overhodet ikke er farlig.

- Dette er verdens snilleste familiehund. Vi har barn selv, og hadde den vært aggressiv hadde vi ikke nølt med avlivning, sier Arild Bryne Øien, til Nettavisen.

Les også: Odin må trolig i retten

Prinsipp
Hundeeierne er nå innstilt på rettssak.

- Saken har engasjert mange, også dyrevernorganisasjoner, og vil nok gå oppover i rettssystemet, sier Svein Erling Jensen til Fvn.no.

Begge sakene har vakt et enormt engasjement. Facebookgruppene «Ikke avliv Odin» og «Redd amstaffen Majlo» har henholdsvis 23.537 og 21.458 medlemmer i skrivende stund. På disse sidene er det blitt opprettet giverkontoer for å avhjelpe rettssakene, og tusenvis av kroner er samlet inn.

Det er foreløpig ikke klart når rettssakene vil finne sted.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere