RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bilder av det uvanlige

Sist oppdatert:
Kjendisfotograf Morten Krogvold har knipset uvanlige mennesker slik du aldri har sett dem.

Tatoveringene dekker begge underarmene. Håret er punkekort og smilet fandenivoldsk. Bicepsene strutter der han løfter seg opp – med rullestolen festet til underkroppen.

- Jeg opplever at disse menneskene lever et så normalt liv som mulig, men samfunnet utestenger dem. Det er bare samfunnet som hindrer dem i å leve det livet de fortjener, sier Morten Krogvold til TV 2 Nettavisen.

Kjendisfotografen tok utfordringen da Uloba ba ham gi oss nye bilder av funksjonshemmede. En uvanlig fotobok der en uvanlig fotograf møter uvanlige mennesker - med uvanlig mye livsmot.

Se flere bilder fra «Folk»

Frigjøringskamp
«Jeg er ikke interessert i å spise smuler av medfølelse fra bordet til en som ser på seg selv som min herre. Jeg vil ha hele menyen av rettigheter.» Desmond Tutu

- Vi er fortsatt diskriminert og undertrykt. Vi driver en frigjøringskamp, sier Ann Kristin Krokan, kommunikasjonskonsulent i Uloba og rullestolbruker.

Uloba jobber for at funksjonshemmede skal ha rett til å bo der de vil, til arbeid, til full deltakelse, likestilling og inkludering i samfunnet.

Et sterkere liv
- Hadde du noen aha-opplevelser under arbeidet med boka?

- Hele tiden! De jeg fotograferte har en helt annen innstilling til livet – jeg opplever at de ikke «sover» - som den vanlige befolkningen. De sloss hele tiden for å leve et normalt liv – sitt liv - og jeg lurer på om de har et sterkere liv, sier Krogvold.

«Jeg tar meg den frihet. Der ligger hemmeligheten med frihetens vesen. Man tar seg den. Ingen gir oss frihet, vi må ta den selv.»Jens Bjørneboe

«Folk» viser mennesker med skader eller medfødte misdannelser som gjør hverdagens trivielle oppgaver til store utfordringer – fordi samfunnet er tilrettelagt for alle oss som ikke behøver å kjempe mot høye fortauskanter, bygninger uten heis eller skilt uten blindeskrift.

- Vi er slett ikke kommet så langt her på berget. 58 land i verden har lovfestet at funksjonshemmede skal ha de samme rettighetene som andre, ikke bare i arbeidslivet, men på alle livets områder. Norge er ikke et av disse landene, sier Krokan.

Pastor og lam
- Jeg har ikke sett boka ennå, og er veldig spent, sier Katrine Bråtane til TV 2 Nettavisen minutter før bildene avdukes på storskjerm.

Hun ble landskjent gjennom erstatningssaken hun reiste mot forsikringsselskapet If – og vant. På en ridetur ble hun som 11-åring påkjørt av en lastebil. For fire år siden vant hun saken i Høyesterett og ble tilkjent over 11 millioner kroner i erstatning. I dag er hun Frikirkens første kvinnelige pastor.

Spesialstolen styrer hun ved hjelp av instrumenter hun kontrollerer med munnen, hun blar i Bibelen med en pinne festet i munnen. I boka «Folk» sitter hun med langt, utslått hår – verdig og rank i spesialstolen, foran en figur av Maria og jesusbarnet.

«Et samfunn som begir seg inn på å utelukke enkeltgrupper, kan ende opp med å ikke ha plass til noen.»Hanne Sophie Greve

Boka er i salg fra denne nettsiden

* Uloba eies og drives av funksjonshemmede på nonprofitbasis. Organisasjonen bygger på Independent Living-ideologien, som handler om at alle skal ha en lovbestemt rett til å bo der de vil, til arbeid, til full deltakelse, likestilling og inkludering i arbeidslivet. Les mer her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere