Gå til sidens hovedinnhold

Bildet som felte politimesteren

Her er bildet som har fått politimesteren i Oslo dømt i Oslo tingrett.

Politimester Anstein Gjengedal og Oslo politidistrikt er dømt til å betale bøter, og oppreisning, for brudd på personopplysningsloven.

Her ser du en sladdet utgave av et bilde fra videoen det strides om. Bildet viser en mann og hans stedatter som blir pågrepet på Plata for kjøp av heroin.

- Dommen viser at mer resurssvake personer har rettigheter, også mot en overmakt som politimesteren i hovedstaden. Slik er dommen en rettsstat verdig, sier advokat Per Danielsen som har representert mannen.

- I tillegg inneholder dommen sterk berettiget kritikk av Oslopolitiets lemfeldige omgang med personvernet. Vi blir alle avbildet og fotografert hver dag. Da må det iallfall ikke være slik at filmen havner i uvedkommende hender, og blir vist på nasjonalt fjernsyn, sier Danielsen.

Sendte filmen rundt
5. april 2004 ble en mann pågrepet for kjøp av 0,1 gram heroin på Plata i Oslo. Med seg hadde han sin da 5 år gamle stedatter. Pågripelsen ble filmet av politiets overvåkingskameraer ved Oslo sentralbanestasjon. I juni 2004 ble en ni minutter lang filmsnutt fra politiets overvåkingskameraer overlevert NRK og sendt på NRK Brennpunkt. Filmen skulle belyse forholdene ved Plata. Her var mannen og hans stedatter gjenkjennelige. Denne filmsnutten ble også vist på en rekke mer eller mindre private visninger. Blant annet i politiet, i Justisdepartementet, og under et folkemøte i Oslo.

Oslo tingrett mener Gjengedal og Oslo politidistrikt brøt loven da de utleverte filmen til NRK, og ga NRK ansvar for å sladde personene på filmen tilstrekkelig.

- For min mann var det å bli avbildet på NRK så sterkt at han ikke gikk ut av døra på over en uke for å slippe prat i omgangskretsen. Jenta var heldigvis så liten at foreldrene skjermet henne. Hun forsto ikke hvorfor venninner hun hadde i barnehagen holdt seg borte, og hvorfor de ikke kom på jobb lenger, sier Danielsen.

Mannen er i dag sammen med moren til jenta. De har flyttet og bosatt seg et annet sted i landet.

Må betale
I mars i år inngikk Oslo politidistrikt og Anstein Gjengedal forlik med den unge jenta. Hun fikk 225.000 kroner i erstatning. Fra før hadde hun fått 150.000 kroner i erstatning av NRK.

I dagens dom fra Oslo tingrett er politimester Anstein Gjengedal og Oslo politidistrikt dømt for brudd på personopplysningsloven. Politimester Gjengedal er personlig dømt til å betale 10.000 kroner i bot, samt 50.000 kroner i oppreisning til heroinkjøperen. Oslo politidistrikt er dømt til å betale 100.000 i bot, samt 100.000 kroner i oppreisning. Samtidig må Gjengedal og politidistriktet betale 130.000 kroner i saksomkostninger.

Lang vei
Veien mot dommen har vært lang for mannen.

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) har tidligere etterforsket saken, og kommet til at Gjengedal og Oslo politidistrikt burde bøtelegges. Oslo statsadvokatembete mente imidlertid at politiet ikke hadde opptredt grovt uaktsomt, og henla dermed saken.

Dette førte til at mannen hyret advokat Per Danielsen og gikk til privat straffesak. Denne forsøkte Oslo politidistrikt å stoppe ved å kreve at mannen og hans stedatter stilte 100.000 kroner i garanti i tilfelle de tapte saken. Den saken tapte også politiet. Dermed ble det ny sak, og nytt tap for politiet.

- Gjengedal har forsøkt å spenne ben på oss hele veien ved bruk av alle mulige prosessuelle innsigelser. Det er tillatt, så jeg vil ikke kritisere det, men det har gjort saken enda tyngre for min mann som ikke har ressurser, sier Danielsen.

Ingen kommentar
I en pressemelding fra Oslo politidistrikt tirsdag, står det at politimesteren er på reise og ikke har hatt anledning til å lese dommen. Det er derfor ikke vurdert om dommen vil bli anket.

«Av samme grunn har han ikke mulighet til å kommentere denne før i kveld», står det i pressemeldingen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre