*Nettavisen* Nyheter.

Bilfritt sentrum: Er den verste jobben allerede gjort?

FØR OG NÅ: 51 år skiller disse bildene fra Torggata i Oslo, som i mellomtiden er blitt gågate. Arbeiderbladets bilde er fra august 1964. Nettavisen-fotograf Paul Weaver tok sitt bilde tidligere denne uka. Foto: (Arbeiderbladet/Nettavisen)

51 år skiller disse Oslo-bildene. Mye har skjedd med biltrafikken. Se bildene.

- I 2030 vil det fortsatt være folk som kjører bil i Oslo, men de skal være utslippsfrie. Jeg tror at om noen år vil unødvendig bilbruk virke like rart som det i dag gjør å røyke inne, proklamerte Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg da de rødgrønne presenterte sin politiske plattform.

Se bildekavalkade nederst i saken.

Ennå er det i det blå hva de rødgrønne legger i løftet om et bilfritt sentrum innenfor Ring 1, men har Berg, nå byråd med ansvar for miljø og samferdsel, et poeng?

Da bilene regjerte bygatene

Hovedstaden har på noen tiår strammet grepet rundt biltrafkken og gir i langt mindre grad bilen forkjørsrett i sentrum.

Helt fram til på 90-tallet kunne du kjøre bilen inn i Torggata. I Folketeaterpassasjen var det en gang parkeringsplasser og gjennomkjøring. Mange har opplevd å stange seg fram i køen på Rådhusplassen.

Tilhengerne mener dette taler for at Miljøpartiets visjon ikke er så radikal som noen vil ha det til. Motstanderne mener at ytterligere innskjerpelser vil bety kroken på døra for mye av handelsvirksomheten i sentrum og at kjøpesentrene langs hovedveiene vil vinne.

Si din mening!

Vil det gå med bilkjøringen i sentrum som det går med folks røykevaner, eller går de rødgrønne i Oslo for langt og glemmer at el-biler og utslippsfrie biler er på full fart inn i folks garasjer? Si din mening i kommentarfeltet, og ta en kikk på bildene fra et Oslo hvor bilene okkuperte langt mer plass i byens sentrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.