Gå til sidens hovedinnhold

Billig buss dyrere enn fly

Kommunen kutter bussprisene i Bergen, men det er likevel billigere å fly. Se regnestykket.

(iBergen.no) Bergen får endelig busspriser en kan leve med. Fra 1. juni settes enhetstaksten til 23 kroner uansett hvor du skal innenfor Bergen kommune. Men er 23 kroner egentlig så billig?

iBergen.no har tatt en kikk på ulike regnestykker.

For å utnytte det nye systemet tilnærmet maksimalt, har vi satt opp en kjørerute for bussen fra Klauvaneset i nord til Flesland i sør. En strekning som i prinsippet kan inneholde pendlere. Avstanden er 42,4 kilometer, ifølge Gule siders kart, og prisen er 23 kroner. Det gir en kilometerpris på 54 øre.

Tar du bussen et kortere stykke, f. eks fra sentrum gjennom tunnelen til Fyllingsdalen som er rundt fem kilometer, blir kilometerprisen godt over fire kroner.

Nesten ikke dyrere med fly
Skal du ut å fly fra Bergen til Oslo og får fatt i en billigbillett til 323 kroner, vil kilometerprisen bli 65 øre. Men dette er en «dyr» strekning - du kan få turer til langt ned i Europa for samme prisen.

- Vi opererer med setekilometer, det vil si en snittpris per sete. Den ligger på rundt 53 øre. Det er prisen det koster per sete å fly en kilometer, forklarer informasjonssjef i Norwegian, Anne Grethe Ellingsen. Bak prisen skjuler det seg en haug med avgifter.

- Lønnskostnader til tre i kabinen og to foran (piloter), fuel-avgifter, landing og startavgift, drivstoff, miljøavgifter og andre variable utgifter, sier Ellingsen.

Tar du toget på den samme strekningen vil du få en enda billigere tur om du får fatt i en lavprisbillett til 199 kroner. Kilometerprisen er da nede i 40 øre.

- Vi betaler ikke noe for selve kjøreveien, veiavgift om du vil. Kostnadene vi har er på nedskrivninger, kostnader knyttet til billettsystemet, lønnskostnader til lokomotivfører, en i kafeen og en eller to konduktører avhengig av hvor mange reisende det er, opplyser informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby.

10 øre kilometeren til Oslo
Buss kan du også ta fra Bergen til Oslo. Lavprisekspressen kan tilby billett til 49 kroner. Får du fatt i en av disse, koster turen deg 10 øre per kilometer. Turer til denne prisen er forbeholdt de fire-fem første som bestiller. Maksprisen på strekningen er 349 kroner.

- Vi har lønnsutgifter til en sjåfør, dekkslitasje, drivstoffutgifter, veiavgift, terminalavgifter, noe som vi må betale på noen av terminalene. I hele tatt det det koster å holde en buss på veien, sier trafikkleder Morten Strengelsrud.

- En artig sammenligning er at det koster 49 kroner å ta bussen fra Trondheim til Gardemoren, men turen fra motorveien og opp til terminalen, en tur på fire minutter, koster 50 kroner med shuttlebuss, humrer Strengelsrud.

- Naturlig prinsipp
Informasjonssjef Tide buss, Kåre Enes, har ingen problemer med å takle at det nesten er like billig å fly til Oslo som å ta buss i Bergen sentrum, målt i kilometerpris.

- Det er et naturlig prinsipp at jo lengre du reiser, dess billigere blir det, uansett transportmiddel.

- Men synes du bussen bilr billig fra 1. juni?
- Vi må ha med oss at busstaksten i Hordaland har stått stille i fire år, og delvis gått ned på periodekortene. Nå kommer vi ned på et etter hvert rimelig nivå, sier Enes som påpeker at det ikke er Tide, men Bergen kommune som er prismyndighet.

Det skal sies at kilometerprisen blir lavere på lenge strekninger hvis du er pendler og har månedskort. For den nye satsen på månedskort er 600 kroner, mot maksprisen 950 i dag.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar