*Nettavisen* Nyheter.

Bindes fast på cellen

Foto: Birthe Steen Hansen (iBergen.no)

- Umenneskelig, kaller advokat Tor Erling Staff behandlingen hans klient får på Ila fengsel.

25.04.07 13:13

(iBergen.no) Da Staffs fullmektig tirsdag besøkte 35-åringen på Ila fengsel, lå han fastspent i reimer etter selvmordsforsøkene.

Tirsdag kveld beordret fylkeslegen 35-åringen innlagt på psykiatrisk klinikk på Ullevål til observasjon. Onsdag ble han skrevet ut fra sykehuset, og er nå tilbake i Ila fengsel.

35-åringen får dom i Bergen tingrett torsdag 3. mai. Han er tiltalt for overlagt drap på Ingvild Myking og for å ha voldtatt en 10-årig jente.

- Jeg vet hvor inderlig han vil ut av dette livet, og jeg beklager at han ikke klarte å ta sitt eget liv, uttalte Staff til iBergen.no. En uttalelse han står fast ved.

- Det er en stor skam at norske myndigheter behandler mennesker i offentlige institusjoner slik, sier Staff.

Hans klient forsøkte sist helg å ta sitt eget liv.

- Det var et alvorlig selvmordsforsøk, sa Staff til iBergen.no.

Direktørt Knut Bjarkenes ved Ila fengsel mener imidlertid det var et selvskadeforsøk, og ikke et selvmordsforsøk.

Den uttalelsen reagerer Staff på, og bygger på uttalelser fra fengselspresten på Ila fengsel og på behandlende lege ved Ullevål sykehus.

- Hvordan vet direktøren ved Ila det? Spør Staff, og advokaten undrer på om direktøren har snakket med 35-åringen.

- Du er anmeldt til advokatforeningens etiske utvalg av direktøren ved Ila?

- En helt meningsløs handling. Hvordan vet direktøren at dette var en selvskade, og ikke et selvmordsforsøk? Direktøren ved Ila beskytter sitt fengsel. Hadde han vært like aktiv for å skape et fengsel der de innsatte ikke forsøkte å ta livet av seg ville han gjort noe godt, sier Staff.

- Min klient klager på at han ikke får de medisinene han er avhengig av og at han ikke får mat og drikke. Han blir ikke løsnet fra reimene når han skal på toalettet. Dette er kollapsbehandling av ham, og min kritikk rettes mot fengselsmyndighetene og den psykiatriske pleie, sier Staff.

Direktør Ole Jonny Rydland ved Ila sier de gjør det som er mulig for 35-åringen.

- Han er nå under konstant overvåking av to fengselsbetjenter og under tilsyn av helsemynighetene i fengselet. Den innsattes helsetilstand vurderes daglig mot innleggelse i psykiatrisk sykehus, sier Rydland, som mener Ila fengsel gjør alt de kan for 35-åringen.

Mannen har under tidligere fengselsopphold flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv.

Advokatfirmaet Staff har bedt om å få utlevert den innsattes hendelsesjournal fra Ila, og hans medisinske journal og epikrise fra Ullevål sykehus, etter helgens hendelser.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag