Biskop vil ha salmepugging i skolen

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark vil gi norske skolebarn mer åndelig og kulturell lære.

20.01.05 03:35

Biskop Skjevesland kommer med sitt utspill i nyttårsbrevet til bispedømmets prester, skriver Vårt Land.

Skjevesland er den samme biskopen som i fjor advarte mot kristne privatskoler fordi han fryktet at friskolene vil gjøre det vanskeligere å skape toleranse mellom religionene.

I brevet skriver han blant annet: For å pleie den kulturelle arv som ligger i vår sangtradisjon, fremmer jeg følgende forslag: at norske barn i løpet av grunnskolen lærer 20 sanger og salmer utenat, ti folkelige sanger og ti kjernetekster fra salmetradisjonen”.

- Det er viktig at elevene i grunnskolen får med seg sentrale elementer i den norske kulturen. Ti salmetekster vil bidra til at de får med seg noe fra den åndelige kulturen, mens ti folkelige sanger skal føre dem inn i den folkelige kulturtradisjonen, sier han til Vårt Land.

- Jeg tror ikke at dagens ungdom vil ha glede av VG-lista fra januar 2005 når de en gang sitter på aldershjemmet. En uendelig rekke av låter kan ikke erstatte de mer slitesterke sang- og salmetekstene. Når livets solnedgang kommer, er det viktig å ha med seg kunnskap som kan hjelpe i denne fasen, sier biskopen.

Informasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen mener kirken nå må lære seg at skolen ikke er deres eiendom.

- Det er viktig at skolebarn får kunnskap om det religiøse livet i Norge. Men derfra til å tvinge dem til å pugge religiøse bønner og tekster, som salmer jo er, er en lang vei. Kirkens representanter må snart forstå at de ikke kan bruke skolen til å forkynne, sier han til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.