Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Biskop vil ha salmepugging i skolen

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
Biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark vil gi norske skolebarn mer åndelig og kulturell lære.

Biskop Skjevesland kommer med sitt utspill i nyttårsbrevet til bispedømmets prester, skriver Vårt Land.

Skjevesland er den samme biskopen som i fjor advarte mot kristne privatskoler fordi han fryktet at friskolene vil gjøre det vanskeligere å skape toleranse mellom religionene.

I brevet skriver han blant annet: For å pleie den kulturelle arv som ligger i vår sangtradisjon, fremmer jeg følgende forslag: at norske barn i løpet av grunnskolen lærer 20 sanger og salmer utenat, ti folkelige sanger og ti kjernetekster fra salmetradisjonen”.

- Det er viktig at elevene i grunnskolen får med seg sentrale elementer i den norske kulturen. Ti salmetekster vil bidra til at de får med seg noe fra den åndelige kulturen, mens ti folkelige sanger skal føre dem inn i den folkelige kulturtradisjonen, sier han til Vårt Land.

- Jeg tror ikke at dagens ungdom vil ha glede av VG-lista fra januar 2005 når de en gang sitter på aldershjemmet. En uendelig rekke av låter kan ikke erstatte de mer slitesterke sang- og salmetekstene. Når livets solnedgang kommer, er det viktig å ha med seg kunnskap som kan hjelpe i denne fasen, sier biskopen.

Informasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen mener kirken nå må lære seg at skolen ikke er deres eiendom.

- Det er viktig at skolebarn får kunnskap om det religiøse livet i Norge. Men derfra til å tvinge dem til å pugge religiøse bønner og tekster, som salmer jo er, er en lang vei. Kirkens representanter må snart forstå at de ikke kan bruke skolen til å forkynne, sier han til avisen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!