*Nettavisen* Nyheter.

Bispen vil ikke sende folk til himmels

Bjørgvin-bispen Ole D. Hagesæther gikk onsdag imot ny rullebane på Bergen Lufthavn. Samme dag dro han til Oslo med fly.

14.02.07 15:59

(iBergen.no) Biskopen i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther, og de andre medlemmene i bispedømmerådet er miljøbevisste når det gjelder andre. Under den offentlige høringen rundt arealdelen av kommuneplanen, som omfatter framtidsplanene for Bergen Lufthavn Flesland, har rådet gått i mot at den utvides med nok en rullebane.

Onsdag dro biskopen, lederen i rådet, Magne Skjeldal og den daglige lederen, Helge Taranrød, til Oslo på møte og de reiste med fly.

Uttalelsen
Biskopen og hans rådsmedlemmer uttalte følgende om arealdelen av den nye kommuneplanen i Bergen der utvidelse av Bergen Lufthavn inngår.

«Planen legg opp til at Bergen lufthavn skal utvidast med ein ny rullebane i tillegg til den ein har i dag. Dersom ein med dette tiltaket legg opp til auke i flytrafikken, kan me vanskeleg unnlata å peika på at planen på dette området ser ut til å gå imot sine eigne overordna mål», skriver bispedømmerådet.

De peker på at Bergen kommune skal være en by der miljøpolitiske hensyn er et overordnet prinsipp.

- Vi har allerede uttalt oss fordelaktig om planene om et høyhastighetstog mellom Bergen og Oslo og vil som en konsekvens av det følge opp med å advare mot videre utbygging på Flesland dersom forutsetningen for utbyggingen er økt flytrafikk, sier Helge Taranrød.

- Er det naturlig at bispedømmerådet uttaler seg i samferdselsaker?

- For oss er dette ikke en samferdselsak, men et spørsmål om å redde kloden.

- I utgangspunktet skal vi være glade for alle som uttaler seg om alle kommunale saker, mener infodirektør i Bergen Kommune Robert Rastads.

Legger til rette
Dag Jarle Aksnes i Avinor påpeker at de ikke er pådrivere for å bygge ny rullebane.

- Det er vår plikt å legge til rette for at så skal kunne skje om regionen krever det. Da må planleggingen starte på et tidlig tidspunkt. Fortsetter trafikken å øke kan det bli behov for dette om en og en halv generasjon, sier Aksnes.

- Vurderte dere noen gang å reise til Oslo med tog?

- Nei, det er nå en gang slik at praktiske hensyn gjør det enklere å reise med fly.

- Hva tenker du på?

- Tidsforbruket både i forhold til familie og arbeidstid, dessuten er det dyrere å reise med tog enn med fly, i hvert fall hvis du tar nattoget. Men du har et poeng. Jeg er åpen for at vi internt tar debatten om vi skulle prøve å foreta reisene oftere med tog.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.