RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørnedrap til Høyesterett

Sist oppdatert:
To menn som skjøt en bjørn i Lierne i fjor, ble frikjent for ulovlig bjørnefelling. Nå skal Høyesterett avgjøre om lovanvendelsen i saken er riktig.

Gårdbrukeren Tore Leirfall og sauegjeter Peder Lundemo mente selv at de handlet i nødverge da de skjøt Arvassli-binna 10. juli i fjor. Til sammen avfyrte de tre skudd før bjørnen falt.

Begge var tiltalt for brudd på viltloven ved at de «under særdeles skjerpende omstendigheter» hadde drept fredet vilt. Begge nektet seg skyldig i retten, og viste til unntaksbestemmelsen, der det heter at vilt kan felles når det anses påkrevd for å fjerne «en aktuell og betydelig fare» for skade på person.

Både Namdal tingrett og Frostating lagmannsrett kom til at de to handlet i nødverge, og at det dermed ikke var straffbart å felle den fredede, og antatte skadeskutte bjørnen.

Påtalemyndigheten ved politiadvokat Bjørn Terje Smistad begrunnet sin anke til Høyesterett med at loven om nødverge er tolket feil. De ønsker også en sterkere rettspraksis på området.

Høyesterett skal behandle saken i dag fredag. Dommen er ventet om 14 dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere