RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørnungene måtte dø

Sist oppdatert:
Albinobjørnene Embrigt og Sevat var svært populære da de kom til verden i fjor. Nå er de og to andre bjørnunger avlivet.

Vassfaret Bjørnepark i Flå i Buskerud holdt navnekonkurranse for bjørnunger, og døpte dem i full offentlighet, for deretter å avlive dem når de ble for gamle for binna.

- Mange kommer til å reagere negativt når dette blir offentlig kjent. De som besøker parken får et forhold til bjørnene og identifiserer seg med dem. Men vi kan ikke tillegge dyr menneskelige egenskaper, sier Caroline Lehman til Drammens Tidende.

Dyreparken er blitt nødt til å avlive fire bjørnunger. Blant disse er albino-bjørnungene Embrigt og Sevat. De to ungene ble svært populære da de kom til verden i 2002.

- Det hjalp ikke at de var albino. Vi forsøkte også å høre om forskningsmiljøer var interessert i bjørnungene men det var de ikke, sier Lehman til TV 2 Nettavisen.

For liten plass
Parken har blitt nødt til å avlive fire bjørnunger. Når bjørnebinna får nye barn støter hun sine gamle barn naturlig bort. I naturen ville de da startet sitt eget liv, men i Vassfaret Bjørnepark er det ikke plass til dem.

- Vi har ingen steder å ha dem. Hver bjørn skal ha 10 mål. Det har veterinærmyndighetene bestemt. Vi er jo veldig glade i dyra, men når vi ikke får plassert dem andre steder har vi ikke noe valg, sier Lehman.

Slutter med navn
Problemet for dyreparken er at bjørnunger med navn som Embrigt, Sevat, Frigg, Frøya, Balo og Bagera har gitt parken mye god PR. Når bjørnunger kommer til verden i parken er det blant annet blitt avholdt navnekonkurranse, og bjørnedåp i parken har blitt en høytidelig begivenhet.

- Vi har fremover ikke ønske om å lage noe stort oppslag med navn til dyrene. Vi har jo geitekillinger i parken uten at disse får navn. Det viktigste er at folk får muligheten til å se og oppleve disse flotte dyrene vi har i norsk villmark, sier Lehman til TV 2 Nettavisen. Hun innser at det er dårlig reklame for parken når de døpte dyra nå er avlivet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere