RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjugn-barna slet lenge

Sist oppdatert:
Både foreldre og barn som var involvert i Bjugn-saken tidlig på 1990-talet, hadde sterke etterreaksjoner flere år etter at saken var over.

Det går fram av en psykiatrisk undersøkelse som har kartlagt såkalt posttraumatisk stress etter den påståtte overgrepssaken i Bjugn i Sør-Trøndelag.

Forskerne ved avdeling for Kunnskap om vold og traumatisk stress ved Universitet i Oslo var overrasket over hvor preget foreldrene og til dels barna var av hendelsene så lang tid etterpå.

- Også barnas foreldre hadde symptomer på posttraumatisk stress-syndrom, forteller psykiater Grete Dyb til NRK.

61 barn
Tidlig på 1990-tallet ble det påstått at 61 barn i Bjugn var utsatt for seksuelle overgrep i barnehagen i bygda. En mann ble tiltalt i saken og flere ble siktet. Ingen ble noen gang dømt. 32 av de involverte barna var med i undersøkelsen.

Preget i lang tid
Halvparten av de undersøkte barna viste at de fremdeles hadde bilder og minner om hendelsene som var ubehagelige hele fire år etter saken. Barna ville også unngå å snakke om, eller bli minnet på det som hadde skjedd. De var også irritable, og viste sinne, fortvilelse og nedsatt konsentrasjon, noe som gjorde at de fikk mindre ut av skolegangen.

Også barnas foreldre var sterkt preget flere år etterpå, ofte med helseplager. 16 av de 40 foreldrene hadde hatt kortere eller lengre sykefravær knyttet til belastninger i saken, med angst og depresjonssymptomer. Halvparten av familiene som er med i undersøkelsen om Bjugn-saka har flyttet fra bygda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere