*Nettavisen* Nyheter.

Blå Kors-nei til sprøyterom

Blå Kors, som driver 34 hjelpetiltak for rusmisbrukere i Norge, går mot forslaget om forsøk med sprøyterom.

De skriver i en pressemelding at de frykter en slik ordning vil gi negative konsekvenser.

- Blå Kors viser i sin uttalelse til erfaringer fra sprøyterom i Frankfurt der brukerne tar høyere doser enn ellers fordi de føler seg tryggere på å bli fanget opp ved en overdose. Blå Kors minner om at kun et fåtall misbrukere dør av overdoser med det samme sprøyta er satt, og at overvåkningstiden i sprøyterom er kort i forhold til å fange opp overdoseringsproblematikk, heter det i pressemeldingen.

- Ikke noe godt signal
- Risikoen for overdose kan oppleves som mindre ved tilgang til sprøyterom. Et viktig tiltak i bekjempelsen av overdoser, er endring i inntaksmåte. Etablering av sprøyterom hvor hjelpepersonell aktivt veileder i sprøytesetting, kan vanskelig sees som en anbefaling om å endre inntaksmåte, sier Arne Falck, diakonisjef i Blå Kors.

Blå Kors viser også til at få land har sagt ja til sprøyterom:

- Ingen nordiske land har sagt ja, men heller satset på mer omfattende og bredspektrede hjelpetiltak.

- Frankrike avsluttet et prøvetiltak etter erstatningssøksmål mot helsepersonell på grunn av overdosedødsfall i sprøyterommet. Det kan også nevnes at i Sveits som har gått lengst i forhold til «skadereduserende tiltak», øker overdosetallene, heter det i pressemeldingen fra Blå Kors.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.