*Nettavisen* Nyheter.

Blåbær senker kolesterolet

Foto: Art of Taste

At blåbær har en rekke helsebringende egenskaper, vet vi fra før. Men at de små blå i tillegg kan inneha kolesterolsenkende evner, er noe nytt.

24.08.04 15:36

Blåbær er proppfulle av sunne kjemikalier. Det nyeste vidunderstoffet er antioksidanten pterostilbene, som i følge amerikanske forskere skal kunne senke kolesterolnivået i blodet like effektivt som vanlige medisiner, skriver forskning.no.

Forhåpentligvis har blåbær færre bivirkninger enn medisinene også.

- Vi er opprømte over å finne ut at blåbær, som allerede er kjent for å inneholde massevis av sunne stoffer, også kan bli et våpen mot fedme og hjertesykdommer, sier professor Agnes M. Rimando ved U.S. Department of Agriculture som leder bærstudiet, til forskning.no.

Testet på rotter
Pterostilbene og fire andre stoffer fra blåbæra ble testet på leverceller fra rotter. Da viste det seg at pterostilbene hadde spesielt sterk evne til å få fart på PPAR-alfa-reseptorer i cellene.

Disse reseptorene jobber nemlig med å senke innholdet av kolesterol og andre fettstoffer i blodet.

Bra for så mangt
Før stoffet blir testet på mennesker vet forskerne imidlertid lite om hvor store mengder bær man må spise for å oppnå noen effekt.

Siden tidligere undersøkelser viser at bæret hjelper mot kreft, diabetes, aldring og hjertetrøbbel vil det nok være lurt å spise noen munnfuller på neste bærtur uansett.

Her finner du mange oppskrifter på herlige blåbær-retter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.