*Nettavisen* Nyheter.

Blandet oppslutning om prøveboikott

Elever over hele landet aksjonerer tirsdag mot de nasjonale prøvene. Elevorganisasjonen melder om stor deltakelse, men rapportene fra skoler tilsier noe annet.

25.01.05 15:30

De nasjonale prøvene avholdes i dag for 10. klassinger over hele landet og Elevorganisasjonen oppfordrer elevene til å levere blankt. Foreløpige tall tyder på at oppslutningen om aksjonen er størst i de store byene, og spesielt i Trøndelagsfylkene.

- På enkelte skoler er det indikasjoner på at så mange som 80 prosent av elevene har boikottet prøvene, mens det på andre ikke er noen som leverer blankt i det hele tatt. Dette har sammenheng med at enkelte rektorer truer med nedsatte karakterer, forteller politisk nestleder i Elevorganisasjonen, Halvard Hølleland, til TV2 Nettavisen.

Han venter at oppslutningen blir mye større på torsdag når prøvene skal gjennomføres i den videregående skolen, men sier seg likevel fornøyd så langt.

- Liten oppslutning
Ved Ugla ungdomsskole i Trondheim har man imidlertid merket lite til aksjonen. Det ble holdt appeller, og enkelte elever var lite motiverte, men ikke mange leverte blankt.

- Av 137 elever på 10. klassetrinn var det ikke mer enn tre-fire, kanskje fem elever som leverte blankt, forteller Inspektør ved skolen, Gerd Glomnes Karlsen.

Hun sier også at elevene ikke ble truet med karakternedsettelse, men at de fikk beskjed om at prøvene var obligatoriske.

Ved Hovin skole i Oslo var oppslutningen enda mindre. Der boikottet kun én elev prøvene, mens de 102 andre elevene deltok med god motivasjon, ifølge assisterende rektor Robert Bering.

Alle leverte
På Storetveit skole i Bergen gjennomførte alle friske 10. klassinger prøvene, og rektor Bjarne Aakre sier at han heller ikke tror noen leverte blankt. Han håper elevene følger oppfordringen om å skrive brev til departementet istedenfor.

Skolen hadde også et møte med elevrådet i forkant av prøvene, hvor de informerte om at utdanningsdepartementets retningslinjer ville bli fulgt dersom noen unnlot å delta uten gyldig grunn. Det vil si at ugyldig fravær kan gå ut over standpunktkarakteren.

Nei til offentlig rangering
Leder av aksjonsgruppen i Oslo, Jan Christian Vestre, sier at målet med aksjonen er å få en slutt på offentliggjøringen av resultatene til neste år.

- Vi er enig i at det trengs et nasjonalt vurderingssystem slik at skolene selv vet hvor de står, men ikke at skolene blir rangert offentlig, sier han til TV2 Nettavisen.

- Støttes av lærerne
Ifølge Vestre støtter også majoriteten av lærerne intensjonen i aksjonen, selv om de ikke oppfordrer til boikott. Signalet de vil sende ut til Kristin Clemet er at det nå bør bli slutt på sololøpet, og at departementet heller bør gå inn i en konstruktiv dialog med Elevorganisasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag