RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blankt nei til Hagen

Sist oppdatert:
GRAND HOTELL (TV 2 Nettavisen): Frp-formann Carl I. Hagens vennlige invitasjoner om samarbeid på borgerlig side biter overhodet ikke på statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hagen har gitt opp kravet om at Fremskrittspartiet skal inn i regjeringen hvis det blir borgerlig flertall etter valget i 2005. I stedet har han tilbudt regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre å være støtteparti i Stortinget.

Men noen fastere avtale med Frp enn i dag sier Bondevik allerede nå blankt nei til.

- Et regjeringssamarbeid med Frp er helt uaktuelt. Der har vi ikke forandret syn, sier Bondevik kategorisk.

Ulikt syn
Han levner ingen åpning for Carl I. Hagen til tross for at Frp senest under budsjettforhandlingene i høst reddet regjeringen.

Frp har ikke nærmet seg regjeringspartiene når det gjelder viktige verdispørsmål som familiepolitikk og abort, påpeker Bondevik.

-Frp og regjeringspartiene har helt ulike syn på kamp mot fattigdommen, en aktiv miljøpolitikk, en edruelig ruspolitikk og andre verdispørsmål, sier statsministeren.

Sem-erklæringen gjelder
Bondevik sier det er opp til de tre regjeringspartiene å vurdere om Samarbeidsregjeringen skal gå til valg på en ny avtale.

Men Sem-erklæringen går uansett ikke ut på dato når denne stortingsperioden er over, sier han.

-Den beskriver det vi er blitt enige om. Der ligger hovedlinjene og de prinsipielle avklaringene, og de har gyldighet inn i en ny periode.

Statsminister Kjell Magne Bondevik.
Statsminister Kjell Magne Bondevik.

Ingen rød-grønn fare
Bondevik oppfordrer nå Ap, SV og Sp til å avklare hva et rød-grønt alternativ innebærer. Han stiller seg sterkt tvilende til at de tre partiene klarer å samle seg.

Statsministeren viser til at Ap aldri har sittet i regjering med noe annet parti, og at SV aldri har sittet ved makten i det hele tatt.

- Vi har bevist at vi kan samarbeide. Vi har levert, sier han til sitt eget forsvar.

Bondevik vil ikke bruke betegnelsen ”rød-grønn fare” om alliansen på venstresiden, slik Høyre-leder og statsråd Erna Solberg har gjort.

-Den røde fare har jeg aldri brukt, og kommer aldri til å bruke om et sånt alternativ.

Kvalitetsstempel
Bondevik la fram regjeringens skryteliste da han holdt sitt årlige førjulstreff med pressen tirsdag.

Han mener økonomien er på rett vei, og tror lavere ledighet og økt velstand blant folk flest vil gi regjeringspartiene økt oppslutning fram mot valget.

- Mye går den riktige veien. I dag er det vintersolverv. Klokken 13.42 i dag går vi mot lysere tider. Det gjelder også for mange områder i det norske samfunnet.

Bondevik er fornøyd med sin regjering når han oppsummerer før jul.

- Jeg trives og står på så godt jeg kan. Ingen statsråder har måttet gå av på grunn av mistillit. Det er etter mitt syn et kvalitetsstempel, smiler statsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere