*Nettavisen* Nyheter.

Blar opp 10 mill. ekstra til Arbeidstilsynet

Foto: (Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg er for syk til å holde 1. mai-tale, men slipper budskapet om ekstra penger til Arbeidstilsynet.

02.05.11 15:25

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har fått bihulebetennelse og kommer ikke til Bergen og Askøy for å holde 1. mai-tale som planlagt. Men nyheten han hadde tenkt å slippe i talen - om styrking av Arbeidstilsynet - lanserer han likevel.

I en pressemelding fra Statsministerens kontor heter det at regjeringen vil styrke Arbeidstilsynet med 10 millioner kroner i år.

- Flere avsløringer om brudd på arbeidsmiljøloven, spesielt innenfor helsesektoren og bemanningsbyråer, viser hvor nødvendig det er med et effektivt og synlig Arbeidstilsyn, sier statsminister Jens Stoltenberg ifølge meldingen.

Hans 1. mai-budskap er at avsløringene denne våren av useriøse arbeidsforhold i flere bransjer og selskaper viser viktigheten av å fortsette arbeidet mot sosial dumping.

LO fornøyd
LO-leder Roar Flåten er ikke overraskende fornøyd med utspillet.

- Dette er i tråd med det vi ba om i vårt brev til regjeringen i mars, sier han ifølge en pressemelding fra LO. Flåten, som holder 1. mai-talen i Stavanger, vil varsle at LO trapper opp kampen mot sosial dumping.

- Vi krever redusert bruk av bemanningsbyråer, vi krever bedre styring og kontroll og vi krever norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge, sier han.

- Ressurskrevende
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier det er arbeidsgiverne selvsagte ansvar å sikre forsvarlig drift og at arbeidstakerne ikke utnyttes.

- Men det er tydelig at Arbeidstilsynet trengs for å sikre et seriøst arbeidsliv. Prioriteringen av innsatsen som nå gjøres mot bemanningsbransjen og helsesektoren er ressurskrevende. Derfor er det viktig at vi nå styrker Arbeidstilsynet ytterligere, sier hun.

Arbeidstilsynet fører tilsyn med alle virksomheter utenom petroleumssektoren. Dette omfatter private og offentlige virksomheter i ulike bransjer og med ulik størrelse og organisasjonsform, som har svært forskjellige arbeidsforhold og arbeidsmiljø-utfordringer.

Forslaget om økning på 10 millioner kroner vil bli fremmet for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.