*Nettavisen* Nyheter.

Ble avslørt av Nav: - Trodde jeg var garantert anonymitet

Trues etter bekymrings-melding om ufødt barn:

TØFT: "Trine" har hatt fått flere trusler etter att hun meldte inn bekymring for broren og kjærestens ufødte barn. Ut fra opplysningene, skjønte de at hun var melder,. – Meld fra, med pass på hva du sier om du er redd for den du melder fra om, sier hun. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

– Jeg ville meldt fra igjen, men ville tenkt nøye gjennom hva jeg sa om jeg hadde visst at de fikk innsyn i alt jeg sa, sier «Trine».

06.05.15 07:44

(BA.no): Da «Trine» fikk høre at kjæresten til broren ventet barn, ble hun bekymret.

Brorens ustabile psyke, periodevise store alkoholforbruk, og bekymring for rusbruk også hos kjæresten hans, gjorde at «Trine» rådførte seg med en jordmor.

– Jeg var usikker på hva jeg burde gjøre. Jordmoren sa at jeg ikke kunne la det passere, at jeg burde melde fra, sier hun til Bergensavisen.

Ba om anonymitet

Broren til «Trine» hadde besøksforbud mot henne og har opptrådt aggressivt mot henne tidligere. Derfor understreket «Trine» da hun ringte inn til sosialtjenesten for å melde fra at det var viktig at broren ikke fikk vite at det var hun som sto bak.

– De sa at jeg ikke trengte å si navnet mitt, og jeg tenkte da at anonymiteten min var sikret og fortalte det jeg visste.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOSIALSJEF: Leiv Tungesvik i Laksevåg sosialtjeneste. Arkivfoto: Bergensavisen

Kort tid senere ble kjæresten tvangsinnlagt for rusavvenning, og hun mistet det ufødte barnet.

Nå begynte «Trine» å få en rekke tekstmeldinger fra broren og kjæresten med alt fra beskyldninger om henne selv til trusler om at de skulle komme og ta henne.

Paret påsto også at «Trine» hadde drept barnet deres.

– I tillegg fikk jeg vite at broren min hadde skaffet et våpen. De virket veldig sikre på at det var jeg som var melderen, til tross for at jeg hadde påpekt for sosialtjenesten at jeg trengte å være anonym.

Fikk innsyn

Da «Trine» tok kontakt med sosialtjenesten for å spørre hvordan det kunne ha seg at broren og kjæresten visste at hun sto bak meldingen, ble hun først fortalt at dette kunne broren umulig vite.

– Hun jeg snakket med sa at de aldri ville levere ut noe som kunne avsløre meg, og at paret sikkert bare forsøkte å «røyke meg ut» som melder, hevder «Trine». Men så kom et brev i posten fra broren – en kopi av meldingen hun hadde ringt inn til sosialtjenesten.

– Da skjønte jeg at de hadde fått innsyn i alt jeg hadde sagt. Og ut fra opplysningene var det bare meg som kunne være melderen, sier «Trine».

– Kan ikke gi garantier

Svaret «Trine» fra sosialtjenesten, overrasket henne.

– Jeg fikk vite at de man melder fra om har krav på innsyn i alle opplysninger som er gitt om dem. Men jeg fikk ingen advarsel fra dem da jeg meldte fra om at de ville få innsyn i det jeg fortalte. Hadde jeg visst det, ville jeg likevel meldt ifra, men ville aldri sagt noe som kunne avsløre meg selv, forklarer hun.

Sosialsjef i Laksevåg Leiv Tungesvik svarer på generell basis. Han forklarer at lovverket er slik at den eller de det meldes fra om har krav på innsyn i alle opplysninger i saken.

Han understreker at om de kan unngå å identifisere hvem melder er uten å svekke partenes rettsvern, gjør de det.

– Men vi kan ikke gi noen garantier om anonymitet. Det er viktig at folk forstår at de opplysningene man gir, vil parten som er meldt fra om, få innsyn i. Om man vil være anonym, må man tenke over hvilke opplysninger man gir, sier han.

De samme reglene som gjelder for bekymringsmeldinger til sosialtjenesten, gjelder i barneverntjenesten.

– Det er mulig å melde anonymt ifra til oss via telefon eller brev. Men foreldrene vil likevel få innsyn i opplysningene som er gitt. Om vi vet hvem melder er, og de ber om anonymitet, orienterer vi dem om at dersom saken er så alvorlig at den kan havne i retten eller fylkesnemnden, vil melders navn bli kjent, forteller Sissel Gjendem, barnevernsjef i Laksevåg bydel.

Få anonyme meldinger

Hun sier det ofte skaper uro og stress hos foreldre, og i noen tilfeller barna, når melder er anonym. Selv om man vil være anonym, mener Gjendem det er viktig at meldere ikke gir for vage opplysninger.

– Gir man veldig generelle opplysninger er det ikke sikkert at vi forstår hva som er alvorlig.

Barnevernet i Bergen kommune mottok i fjor 2466 bekymringsmeldinger. Av dem kom 451 til Laksevåg.

– Et fåtall av meldingene vi får er anonyme. Vi vet at noen av dem som blir meldt inn blir sinte på melder, men det vedvarer sjelden lenge. Hva som skjer med dem som melder fra anonymt, vet vi ikke, sier hun.

«Trine» forstår at de som blir meldt inn må ha et rettsvern.

– Men det er viktig at de som melder fra får vite hvordan reglene er. Jeg er skuffet over hvordan sosialtjenesten har håndtert min sak, men ville meldt fra på nytt. Det er viktig.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag