RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble kastet rundt i flykabinen

Sist oppdatert:
To kabinansatte i SAS alvorlig skadet etter turbulent innflyvning.

To av besetningsmedlemmene på et SAS-fly fra Oslo til Trondheim ble sendt til legevakten med ambulanse etter at de ble alvorlig skadet under innflyvningen til Trondheim lufthavn Værnes 4. februar i år.

«Ble løftet fra gulvet»
Episoden inntraff i det besetningsmedlemmene var i ferd med å innta sine plasser før landing. Da oppstod en kraftig turbulens i flyet, som da befant seg over Selbusjøen i drøyt 2000 meters høyde.

Havarikommisjonen har gransket ulykken og beskriver i sin rapport hvordan besetningsmedlemmene ble slengt rundt i kabinen.

«Da turbulensen oppstod ble de to besetningsmedlemmene løftet fra gulvet og kastet sideveis. Begge skadet seg da de traff gulvet. Kabinbesetningsmedlem 1 (Cabin crew, CC 1) hadde problemer med å puste etter fallet, mens CC 2 klarte å krype ut i midtgangen og be om hjelp», skriver Havarikommisjonen i sin rapport.

Rapporten konkluderer med at endringer i været over Selbusjøen i den høyden flyet fløy i trolig er årsaken til den kraftige turbulensen.

Passasjerer uskadet
De 76 passasjerene om bord kom uskadet fra hendelsen ettersom alle hadde setebeltene på. Nye rutiner i SAS som krever at passasjerene tar på seg setebeltet minst 15 minutter før landing, kan ha forhindret at noen av passasjerene kom til skade.

- Passasjerene opplevde det som en kraftig turbulens, men når man sitter fastspent i setet, så skal det mye til før man blir skadet. Men hadde man ikke vært fastspent, for eksempel om en av passasjerene hadde gått på do, så kunne turbulensen her også ha rammet passasjeren, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS Norge til Nettavisen.

Han sier Trondheim lufthavn Værnes er spesielt utsatt.

- Værnes er en litt mer utsatt flyplass fordi det ofte er turbulens i en spesiell vindretning der, sier Johansen.

- Alvorlig ulykke
SAS karakteriserer selv ulykken som «alvorlig».

- Dette er en alvorlig ulykke når det medfører sykehusopphold utover 48 timer og sykemelding fra våre ansatte, sier Johansen.

De to besetningsmedlemmene fikk ifølge rapporten konstantert henholdsvis ett ribbensbrudd og et brudd i korsbenet.


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere