Gå til sidens hovedinnhold

Ble kompiser på Lanzarote

Ifølge Nokas-tiltalte Erling Havnå var det kun tilfeldighetene som gjorde at han og David Aleksander Toska ble kompiser. Havnå vil i retten i dag fortelle om deres første møte.

STAVANGER/PUERTO RICO (TV 2 Nettavisen): Mandag klokken 08.30 settes Nokas-rettssaken etter at retten tok pause tirsdag forrige uke. Dersom saken fortsetter som planlagt, er det Havnå som er førstemann til å forklare seg av de 13 tiltalte.

TV 2 Nettavisen kan i dag komme med ekslusive detaljer om hva Erling Havnå i politiavhør har fortalt om sitt første møte med den selvutnevnte hjernen bak Nokas-ranet, David Aleksander Toska.

Se innslag på web-TV (gratis).

Sliter med troverdigheten
De to har møttes flere ganger de siste to årene, men Havnå nekter i politiavhør for at de to jobbet sammen under Nokas-ranet.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet om Havnås forklaring rundt Nokas-ranet. Les mer her! Problemet for Havnå er at han flere ganger har endret forklaring om sin rolle i Nokas-ranet. Dette vil aktoratet etter alt å dømme bruke knallhardt mot Havnå. 47-åringen må holde tunga rett i munnen dersom han skal klare å få rettens tillit.

Ifølge Dagbladet kommer Havnå til å endre forklaring nok en gang når han setter seg i vitneboksen mandag. Han vil nå forklare at pengene politiet fant hjemme i huset hans, 150.000 kroner, var betaling for å holde kjeft. Havnå har tidligere forklart at dette var betaling for å ha hjulpet ranerne fra Postens brevsental og Nokas-ranet med å skaffe utstyr og biler.

- Møttes tilfeldig
I politiavhør har Havnå forklart at han møtte Toska for første gang på Lanzarote i mai 2003, et knapt år før Nokas-ranet. Havnå var på seiltur med en kamerat da de måtte legge til kai på grunn av et ødelagt hovedseil. Havnås seilekompis var i tillegg blitt syk, og tilfeldigheten ville det at Havnå og Toska møttes på en restaurant.

Ifølge Havnå fortalte Toska at han hadde sett ham i en begravelse til en kickbokser i Arendal for flere år siden. I den forbindelse holdt Havnå en tale, og Toska kjente ham derfor igjen.

«David (Toska, red.anm.) spurte etter hvert om han kunne få lov til å bli med en tur ut i båten. I utgangspunktet passet dette bra, da siktede måtte seile båten over til Gran Canaria for å få reparert seilet. Det fantes nemlig ingen på Lanzarote som kunne utføre reparasjonen», forklarer Havnå i politiavhør.

Trengte mannskap
Toskas reisekamerat var også blitt syk, og derfor spurte Toska om han kunne få være med som mannskap over til Gran Canaria.

De to seilte fra Lanzarote, forbi Fuerta Ventura til Puerto Rico på Gran Canaria.

Her overnattet de to i båten før de skilte lag.

«Den gang visste ikke siktede (Havnå, red.anm.) at David var kriminell», heter det i avhøret.

Stanset av politiet
Men dette var ikke den eneste gangen de to Nokas-tiltalte møttes. I et av de første avhørene forteller Havnå om flere møter han i utgangspunktet hevder var tilfeldige. Første gang var etter et mislykket stevnemøte på Holmlia, og Havnå forteller at Toska og noen kamerater tilfeldigvis kom kjørende forbi og plukker ham opp.

Problemet for Havnå var at de ble stanset av politiet på turen. I politibetjentenes rapport kommer det frem at dette stedet senere viste seg å være fluktruten ranerne fra Postens brevsentral benyttet seg av 27. oktober 2003.

Havnå er som den eneste i Nokas-rettssaken også tiltalt for dette ranet. Toska har imidlertid status som siktet.

Ved en senere anledning møttes de to, ifølge Havnå, på en pub nær SAS hotellet i Oslo.

Men i et senere avhør endrer Havnå forklaring.

Ville hjelpe Havnå
Nå forteller han at Toska kom på besøk i Arendal sommeren 2003. Ifølge Havnå tilbyr Toska ham hjelp til å skaffe en kartplotter og en radar til seilbåten for en billig penge. De to møtes i Oslo senere og reiser for å oppsøke selgeren. På veien blir de stanset av politiet.

Havnå hevder at det var han som hadde bedt Toska om å kjøre ruten som senere viste seg å være fluktruten etter ranet av Postens brevseltral. Havnå ville nemlig vise sine nye kamerater et hus i Oslo hvor han hadde jobbet som rørleggerlærling tidligere.

Da salget av båtutstyret ikke ble noe av, lovde Toska ifølge Havnå å kontakte ham senere, men ifølge Havnå har de aldri snakket samme siden. Ikke før de to møttes i retten forrige mandag, begge siktet for Nokas-ranet.

Følg Havnås forklaring ord for ord, hvert minutt på TV 2 Nettavisens live-dekning fra Nokas-rettssaken! Retten blir satt klokken 08.30.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus