Gå til sidens hovedinnhold

- Ble overrasket av uværet

Den overlevende etter den tragiske ulykken på Hardangervidda har gitt sin forklaring til politiet.

(iBergen.no) En Røde Kors-patrulje fra Finse kom ved en tilfeldighet over to døde personer på Hardangervidda søndag. En tredjemann ble funnet svært forkommen og ble fraktet til Haukeland sykehus.

Skulle fra hytte til hytte
Fredag kl. 10:15 forlot tre skotske statsborgere Finse stasjon på ski med formål å gå fra hytte til hytte i retning sør på Hardangervidda. De tre hadde returfly tilbake til Skottland på førstkommende fredag.

Den overlevende har forklart til politiet at været forandret seg i løpet av fredag og ble svært dårlig ut over ettermiddagen. De tre ble overrasket av uværet og kom ikke fram til hytten Kjeldebu som var målet for turen fredag. Alternativ overnatting ble snøhytte natt til lørdag.

Lørdag fortsatte de turen, men da var allerede en av deltakerne blitt forfrossen og preget av dette. Derfor ble en ryggsekk satt igjen. Turen gikk etter kvistmerket løype. Ved Langavannet, ca. 4-5 km nord for Kjeldbu, stoppet de på ny på grunn av det dårlige været; en blanding av sludd og regn i sterk vind. De satte seg derfor i ly ved en stor stein. Turfølget var nå svært preget av forholdene, og alle tre var våt og kald. De pakket seg derfor inn i sovepose og vindsekk for å vente på bedre vær.

Sovnet inn
Om ettermiddagen lørdag sovnet den ene av tre. De to andre forstod den kritiske situasjonen de befant seg i og gjorde hva de kunne for å holde seg i live. Natt til søndag døde nr. 2.

Tredjemann prøvde å komme seg videre på ski, men klarte det ikke på grunn av en ødelagt skisko. Han prøvde derfor å ta seg videre til fots mot Kjeldebu, men måtte gi opp og gikk i stedet for tilbake og satte seg ved steinen sammen med de to omkomne.

Søndag fant en patrulje fra Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps de tre da de skulle til Finse for å hente noe utstyr. Ved Langavannet ble de oppmerksomme på flere par ski som stod like ved løypen.

Sterkt nedkjølt
Da de undersøkte fant de det skotske turfølget, der altså to var døde og tredjemann sterkt nedkjølt, men bevisst. Røde Korsmannskapene tok seg umiddelbart av den overlevende og fikk brakt ham med snøscooteren til riksvei 7 og videresendt med ambulanse til Eidfjord og derifra med luftambulanse til Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Ifølge en pressemelding fra Helse Bergen er tilstanden til den 48 år gamle skotten stabil. Han har frostskader og får behandling for skadene ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

Det som politiet videre har brakt på det rene er at det dårlige været i høyfjellet denne helgen har vært en avgjørende faktor for resultatet av turen de tre la ut på. Både uhell med skiutstyr og bekledning og overnattingsutstyr har også vært avgjørende for utfallet av hendelsen, skriver politiet i en pressemelding.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot