*Nettavisen* Nyheter.

Ble presset til å si ja

Johan Fredrik Odfjell ble presset av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen til å stille som styrelederkandidat i Statoil.

01.06.06 00:43

Det viser et notat TV 2 har fått tilgang til. Det viser at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) var langt mer aktiv for å få Odfjell som styrelederkandidat enn han tidligere har gitt uttrykk for.

Se innslaget på TV 2-nyhetene her

- Positiv statsminister
Notatet har Odfjell selv sendt til flere ledende oposisjonspolitikere og er en gjennomgang av alt han har hatt med regjeringen å gjøre. Notatet viser også hvordan olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har gjort alt han kunne for å få Odfjell til å stille som styreleder i Statoil.

I notatet står det:

23. april.
«Odd Roger Enoksen ringte Odfjell og appellerte ham til å møte valgkomiteen i Statoil. Enoksen orienterte om at Odfjells kandidatur hadde vært diskutert i regjeringen og at Enoksen hadde støtte blant annet fra statsministeren og han oppfordret Odfjell sterkt til å påta seg jobben. Enoksen gikk langt i sin appell til Odfjell.»

- Det er riktig at jeg først sa nei til den første henvendelsen. Energiministerens henvendelse til meg var en viktig faktor i den prosess som førte frem til at jeg sa ja, sier Johan Fredrik Odfjell til TV 2.

- Energiministeren vektla at dette var behandlet i regjeringen, og han vektla at statsministeren hadde uttalt seg klart positivt, sier Odfjell.

Mediebomber
Odfjell sa flere gange nei til jobben og så flere potensielle mediebomber knyttet til hans kandidatur. Dette kommer også klart fram i notatet til Odfjell:

* Mistillit fra ansatte i Orkla våren 2005

* Forholdet til Skandia – opsjonspakker – Lars-Eric Pettersson

* Arbeidsavtale Vesta

* Odfjells personelige firma – investeringsaktiviteter – aksjegevinster

* Potensielle «conflicts of interest» - UMOE/J. Martens/SNF

I notatet står det videre:

«Valgkomiteen understreker at de på forhånd hadde vært gjennom disse punktene – at de var kjent for alle involverte parter og at de ikke representerte noe problem.»

- Det var viktig at det skulle være full åpenhet om de forhold som media kan trekke frem med negativ vinkling, sier Odfjell til TV 2.

- Ingen kommentar
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ønsket ikke å kommentere saken overfor TV 2.

- På hvilken måte diskusjonene har foregått internt i regjeringen, ønsker jeg ikke å kommentere. Selvsagt har det vært dialog mellom meg og statsministeren i forbindelse med valg av styreleder i Statoil. Selvsagt har dette vært tema i regjeringen, men hvilke diskusjoner og hvem som har deltatt, er en del av det interne arbeidet som jeg ikke vil kommentere, sier Enoksen til TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.