RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Imran Saber
Imran Saber

Ble skutt - men vil ikke hjelpe politiet

Sist oppdatert:
Imran Saber, som ble forsøkt likvidert søndag, er mannen som lurte i kulissene av de store norske kriminalsakene.

- Dette er en person politiet kjenner svært godt. Fornærmede har ingen gjengtilhørighet men opererer brett og mot mange. Det har gitt ham mange venner og uvenner. På det nivået han driver så er det en risikosport.

Det sa leder Hanne Kristin Rohde ved Voldsavsnittet i Oslo politidistrikt etter skuddene mot 32 år gamle Imran Saber søndag. På en parkeringsplass på Jordal ble Saber skutt flere ganger på kloss hold mens han satt i en hvit mercedes. Politiet mener at han var der i forbindelse med et møte mellom kriminelle. Hvem han skulle møte, eller hvem som skjøt, er ennå uvisst.

- Vi har ikke hatt noe formelt avhør av ham, men han har formidlet til politiet at han ikke ønsker å bidra til å oppklare saken, sier Rohde. Flere personer var i området da skuddene falt. Disse personene vil kunne gi viktig informasjon i etterforskningen.

Skyting i oktober
Kulene traff brystet, underlivet og låret. Saber skal ha reddet livet fordi han brukte skuddsikker vest. Politiet etterforsker nå attentatet. Saber er til behandling ved Ullevål universitetssykehus.

Skytingen av Saber kommer en knapp måned etter at det ble skutt mot hans naboleilighet i Oslo. Politiet undersøker nå om denne skytingen i oktober har en sammenheng med Saber.

Politiinspektør Rohde sa under pressekonferansen at politiet ikke tror at skuddene vil føre til noe nytt gjengoppgjør i Oslo fordi Saber ikke er tilknyttet noen spesiell gjeng.

Les: - Venn av Toska skutt i brystet

Liker «big buckz»
Imran Saber er kjent som Toska-vennen «Skrue». Navnet skal han ha fått fordi mannen er vant til å håndtere store penger, og fordi han er gjerrig på dem. Blant pengene han har håndtert, er David Toskas millioner fra Nokas-ranet.

Saber liker ifølge sin My Space - side på internett «big buckz», og har David Toska og Al Capone som forbilder. Offisielt driver han med kjøp og salg av eiendom, biler, klokker og smykker, samt utlånsvirksomhet. Siden 90-tallet er han siktet og dømt for flere tilfeller av heleri og vold, og har vært innvolvert i mange store kriminalsaker.

I 2008 satt Saber i rettssalen sammen med Toska, tiltalt for medvirkning til smugling av 100 kilo hasj og heleri av 4,3 millioner kroner. Nokas-millioner som David Toska investerte i narkotikaligaen til sin venn på rømmen, Danny Bungard.

I den omfattende narkotikasaken mente påtalemyndigheten at Imran Saber hadde vært med som David Toskas høyre hånd da ranskongen Toska og hasjkongen Bungard diskuterte å fusjonere sine kriminelle virksomheter til et norsk «Cosa Nostra».

Les egen sak: Toskas hemmelige bananer

- Århundrets mildeste
Den omfattende rettssaken endte med det som i norsk straffehistorie må være rekord i silkehansker fra påtalemyndigheten. Iallfall overfor en kjent kriminell. For mens de andre tiltalte ble dømt til mellom 5 og 15 års fengsel, fikk Saber 3 års fengsel for smugling av 100 kilo hasj, og heleri av 4,3 Nokas-millioner.

«Århundrets mildeste dom» sa de andre forsvarerne. De konstaterte at den svært lave straffepåstanden fra påtalemyndigheten var et takk for at Munch-bildene kom tilbake.

Les: - Dette er rettshistorie

Da Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» kom til rette i 2006, skjedde det etter en avtale mellom politi og påtalemyndighet på den ene siden, og det kriminelle miljøet rundt Toska på den andre siden.

Les: Voldsdømt fikk Munch-bonus

Selve forhandlingene foregikk mellom David Toskas advokat Øystein Storrvik, og riksadvokat Tor-Aksel Busch. Dagbladet skrev om forhandlingene allerede før bildene kom tilbake.

Imran Saber var mannen som ble tilgodesett av norske myndigheter. Han skulle få Munch-dusøren og strafferabatten. Strafferabatten fikk han i Wonderboy-saken. Munch-dusøren ønsker ikke Oslo-politiet lenger å uttale seg om.

Saber har ikke vært tiltalt siden Wonderboy-saken. Han var derimot vitne i straffesakene mot torpedoen Arfan Qadeer Bhatti, - Rasool-brødrene i B-gjengen. I 2007 fikk han et besøksforbud mot en familie han forsøkte å kreve inn penger fra, og tidligere i år ble han siktet for omfattende heleri-virksomhet mellom 1994 og 2009.

Thomas Øye
Saber kom første gang i medienes søkelys i den såkalte «Koffert-saken» der David Toska forsøkte å kreve tilbake millioner fra finansakrobaten Thomas Øye. Saber tok over torpedojobben etter at blant andre Morten Furuholmen hadde gitt opp innkrevingen med rettslige midler. Furuholmen ble tiltalt, og saken går ennå i rettssystemet.

Les: Kjendisadvokat frikjent

Morten Furuholmen var også en av de store pådriverne for å få Munch-avtalen kjent. Hans klient i rettssaken etter Munch-ranet, Bjørn Hoen, fortalte under rettssaken i Borgarting lagmannsrett at han ikke var den sentrale ransplanleggeren, og at avtalen mellom Imran Saber og norske myndigheter beviste hvem som var sjefen.

Furuholmen mente at avtalen måtte komme på bordet som en del av bevisene i saken. Avtalen mellom norske myndigheter og det kriminelle miljøet er ennå hemmelig. Det samme den eventuelle utbetalingen av Munch-dusøren. Politiet opplyser ikke om den er utbetalt eller ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere