Gå til sidens hovedinnhold

Ble Svanhild (2) tatt av ørnen?

75 år etter at Svanhild Hartvigsen skal ha blitt tatt av en ørn på Leka, lar folk seg fortsatt fascinere av historien.

Den 5. juni 1932 skjedde det store ørnerovet på Leka i Nord-Trøndelag, skal man tro øyenvitner: Lille Svanhild Hartvigsen var bare to og et halvt år gammel da det skjedde. Hun lå ute ved Kvaløygardene, inntullet i et teppe, da den store havørnen slo til.

Ørnen tok tak i bylten, løftet den, og fløy opp til reiret sitt i Hagafjellet, nesten to kilometer unna. En storstilt redningsaksjon ble satt i gang, og sent på kvelden ble lille Svanhild funnet på en berghylle 180 meter oppe i fjellsida, ikke langt fra ørnereiret.

Var uskadd
- Hun lå og sov da vi fant henne. Hun var helt i orden, og hadde bare et par merker og noen blodutredninger på brystet, sier Petter Kvalø (88) til Nettavisen.

Kvalø forteller at han var blant redningsmennene som fant Svanhild. Han var nesten 14 år den gangen, og ble tatt med fordi han kjente fjellet godt. At historien om Ørnerovet er sann, er ikke Kvalø et sekund i tvil om, selv om ingen så at ørnen fløy av gårde med den lille jenta.

- En så lita jente ville aldri ha greid å komme seg opp på fjellhylla selv. Det er så bratt og ulendt at mange voksne vil ha problemer, sier han til Nettavisen.

- Hva så dere da dere kom opp?

Tung bør
- Jenta lå og sov. Rundt kretset ørneparet og lagde et forferdelig leven. Det vi kunne se, var at den ene ørnen hadde fått ødelagt beina sine på grunn av det tunge løftet. Beina hang og slang under, sier Kvalø.

Nettopp vekten til lille Svanhild gjør at fugleeksperter helt siden 70-tallet har avvist ørnerovet som rent oppspinn. I mai i fjor sendte Norsk Ornitologisk Forening et brev til forlaget Damm. Årsaken var at forlaget ville publisere historien om ørnerovet for barn, som en sann historie i bokserien Faktaløve.

- Oppspinn
Foreningen viser i sitt brev til forskning som er gjort på den aktuelle ørnetypen. Forskere har slått fast at en slik ørn ikke kan løfte mer enn to-tre kilo. Selv om Svanhild var liten for alderen, har hun veid atskillig mer en dette. Kvalø anslår at Svanhild veide 10-12 kilo den gangen i 1932.

Foreningen skriver videre at man nok en gang fremstiller denne røverhistorien som sann. Problemet er at dette bidrar til et feilaktig bilde av ørnen.

«Norsk Ornitologisk Forening og Prosjekt Havørn har hver eneste gang det er gitt en ny presentasjon av historien, vært de som har mottatt henvendelser fra vettskremte småbarnsforeldre som aldri har vært redde for å la sine barn leke ute, men som plutselig får presentert en mulighet for at havørna skal kunne være en trussel for småbarn», heter det i brevet.

Feirer
Men på Leka feiret man i helgen Ørnerovets 75-årsjubileum med blant annet film om begivenheten, og med intervjuer og presentasjoner, der både Svanhild Hartvigsen og Petter Kvalø vil være til stede.

- 75-årsjubileet skal være en verdig markering av det som skjedde, og det er overhodet ikke lagt opp til noen diskusjon om dette har hendt eller ikke. Ørnerovet skal Leka bruke for det det er verdt i alle år fremover, sier Annette Nora Thorvik Pettersen i Leka Opplevelser til Trønder-Avisa.

Tror du på den 75 år gamle historien om havørnen? Ta debatten her:

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021