*Nettavisen* Nyheter.

Ble varslet om smitte natten før

Foto: Gøril Huse

Folkehelsa fikk «vag beskjed». I ettermiddag var Gilde kjøttdeig fortsatt til salgs i butikkene.

25.02.06 08:43

Da TV 2 Nettavisen sjekket i en dagligvarebutikk i Oslo i 15.30-tida fredag, lå Gilde-kjøttdeigen fortsatt i disken. Etter det vi vet, hadde det da ikke gått ut noe varsel til denne butikken om å ta den bort.

Butikken tok likevel vekk kjøttdeigen etter at de ble gjort oppmerksom på saken.

En time tidligere kom det frem på en pressekonferanse at Gilde kjøttdeig trolig er årsaken til alvorlig nyresykdom hos seks barn. Gilde trekker nå 50 tonn kjøttdeig. Det gjelder kvernet kjøttdeig kjøttdeig uten salt og vann, karbonadedeig og familiedeig merket 103.

Visste tidligere
Men allerede to og en halv time før hadde Mattilsynet kalt inn til pressekonferanse. Klokken 12.04 fredag gikk det ut melding til medie-Norge:

«Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutt innkaller til pressekonferanse om sannsynlig årsak til HUS-syndrom som har medført nyresvikt hos barn», het det i invitasjonen.

Gilde Øst, som driver anlegget der den mulige kjøttdeigen med smitten finnes, fikk først beskjed like før pressekonferansen startet.

Vag beskjed
Mattilsynet fikk ifølge pressetalsmann Finn Oluf Nyquist en «veldig vag beskjed» fra Folkehelseinstituttet i natt om mulig smittefare i Gilde kjøttdeig. Men da var det ingen til stede på kontoret.

- Hvorfor gikk dere ikke ut og advarte mot kjøttdeig før?

- Dette var en veldig vag melding som måtte kvalitetssikres. Det måtte gjøres flere prøver, sier Nyquist. Han sier at Mattilsynet har jobbet så raskt de kunne med å sjekke bakterien.

- Siden det er veldig alvorlig sak å gi Gilde skylden for bakterien måtte det være en viss grad av sannsynlighet for at dette var tilfellet, forklarer han.

Videre legger han til at Mattilsynet sendte ut pressemelding og gav beskjed til Gilde så raskt de kunne.

Så raskt som mulig
- Det ble sendt ut beskjed til kjedene for tilbakekalling av matvarer etter pressekonferansen. Det gis beskjed til sentrale kjedekontor, så til regionale . I tilegg har vi vært i kontakt med enkeltbutikker, sier Sissel Norevik i Gilde region Øst til TV 2 Nettavisen.

Men informasjonssjefen innrømmer at beskjeden noen steder ikke har nådd like raskt fram. Derfor har det tatt noe tid å få bort varene fra hyllene.

- Vi regner med at alle butikker er varslet i løpet av ettermiddagen og kvelden, slik at varene er tatt ut, sier hun.

- Gildes ansvar
Mattilsynet sier til TV 2 Nettavisen at det er Gilde som har ansvaret for å varsle butikkene om at kjøttdeigen skal trekkes tilbake. Pressetalsmann Nyquist sier han trorat Gilde har handlet raskt. Norgesgruppen skal allerede ha varslet sine butikker.

Nyquist er også av den oppfatningen av at folk er klar over faren, etter at det gikk på radio.

- Vi har mottatt en rekke samtaler fra privatpersoner, sier han.

Får igjen pengene
De kvernede kjøttproduktene er solgt i butikker i hele Østlandsområdet.

-Vi har produktene i flere hundre butikker. Varene er nå tatt ut av butikkene og på lageret. Der blir de oppbevart og merket i påvente av at vi henter det. Deretter blir varene destruert, sier Norevik.

Har du de produktene hjemme som trekkes tilbake, kan du levere de på butikken der de er kjøpt.

- Da vil du få igjen pengene, sier hun.

Informasjonssjefen i Gilde Øst understreker at det så langt ikke er funnet noen bakterier i kjøttproduktene til Gilde. Hun sier bedriften likevel velger å ta dette på alvor, og at de er dypt ulykkelige over de barna som er blitt syke.

HVor mye penger Gilde vil tape på dette, kan Norevik ikke anslå.

- Det har ikke vært noen prioritert oppgave å finne ut av det i dag, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.