RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli en god nabo

Sist oppdatert:
Det er en kunst å være god nabo, men holder du deg til sommervettreglene kan du forbli venner med naboen gjennom sommeren.

Etter en lang uke på jobben og timer i bilkø fredag ettermiddag våkner du på hytta lørdag morgen til fuglesang og solskinn. Du tar en kopp kaffe med ut på terrassen, rigger deg til i godstolen og blar opp i avisen. Da starter naboen motorsaga. Huseiernes Landsforbund får hver vår og sommer en rekke henvendelser i forbindelse med nabokrangler.

- Mange har spørsmål angående blant annet allmannaretten og felling av trær. Vi ser et økende behov for informasjon om disse tingene i den varme årstiden, og ønsket å lage regler for å unngå konflikter, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

Huseiernes Landsforbund har utarbeidet ti sommervettregler, og her følger noen gode råd til deg som ønsker å gå foran med et godt eksempel:

1. Støy er alltid plagsomt. Skal du jobbe med motorsag eller gressklipper, ikke hold på for lenge av gangen, og ikke for tidlig på morgenen eller sent på kvelden.

2. Naboens trær og busker er naboens eiendom. Ikke ”ta sagen i egne hender” og skjær dem ned hvis du synes de skygger for sol eller sperrer for utsikt. Ta en prat med naboen først, og får du ikke tillatelse til å felle trærne, så følg lovlige fremgangsmåter.

3. Vis respekt når du benytter fellesanlegg. Søppelet skal ligge oppi søppelkassen, og ikke utenfor, og båten skal fortøyes så den ikke hugger på naboens båt.

4. Ikke alle setter like stor pris på nakenhet. Skal du bade på felles badeplass, behold badebuksen på.

5. Hunder som er ute på morgentur for seg selv og gjør fra seg i naboens hage skaper dårlig stemning. Hold hunden i bånd også på hytta.

6. Det er alltid en fordel å ha et godt forhold til grunneier. Ta derfor kontakt med ham eller henne når du har et problem eller spørsmål. Inviter gjerne grunneier på grillparty som hytteeierne arrangerer.

7. Dersom det er felles veier, fellesareal, sommerrenovasjon eller egen opplagsplass for båter, er det ofte fordelaktig å ha etablert en egen velforening for hytteeierne. Innløsning av festetomter kan også behandles i velforeningen.

8. Saker som vann og avløp, renovasjon eller eiendomsskatt, som berører hytteeierne samlet i forhold til kommunen, bør tas opp i fellesskap gjennom velforeningen.

9. Selv på privat strandeiendom bør man være hyggelig med forbipasserende sommergjester. Ta hensyn til allmannaretten.

10. Hvis man er sommergjest og ferdes på annen manns eiendom, er det viktig å vise varsomhet og ta hensyn til den private eiendomsretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere