*Nettavisen* Nyheter.

Bli en mester i kryssordløsing

Følg Nettavisens kryssordskole i sommer, og lær deg triksene for å løse selv de vanskeligste kryssordene.

04.08.09 10:04

Kryssordløsning er god trim for hjernen i tillegg til at det gir en tilfredsstillelse å mestre de vanskelige oppgavene.

Norgesmesteren i kryssordløsing, Christopher Schive, lærer oss i sommer triksene for å bli god til å løse kryssord. Med hans tips tør du kanskje gyve løs på noen av de større oppgave.

Delta i vår sommerkonkurranse og du kan vinne kr 100 000!

Har du ikke fått med deg de foregående tre leksjonene, kan du enkelt oppdatere deg her:

Leksjon 1
Leksjon 2
Leksjon 3

Løs kryssord daglig og vinn flere premier på Nettavisens kryssordsider

Kryssordløsing - leksjon 4 (av Christopher Schive)

Vi løser en kryssordoppgave

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi starter med kryssordordene og kryssordgrammatikken. Blant kryssordordene kjenner vi igjen MODERNE = IN og SMERTE = VE.

Likeledes setter vi inn bokstaven E ni steder og bokstaven R tre steder, på grunn av stikkord i flertall (TERGER, BADEPLASSER, KJØKKEN-REDSKAPER og LANGSOMME), bestemt form (KLISTERET, PAPIRET, KORTET og SÅRMERKET) og verbformer (OVERTALE, SØKE og SKAFFE).

Vi kan også starte med noen helt enkle småord som BJØRNEBOLIG = HI, ÅRSTID = VÅR, STJELE = TA, STEINRØYS = UR og SPISER = ETER.


Løs vårt sommerkryssord og du kan vinne kr 100 000!

Klikk på bildet for å forstørre.

Med disse bokstavene på plass kan vi se etter nye løsninger. KULE = ERT og TERGER = ERTER vil man svært ofte møte i kryssord. Vi klarer så PAPIRET= ARKET, KORTET = ESSET, SØKE = LETE, LANGSOMME = TREGE, BRUTAL = RÅ, RETNING = ØST og VERDENSDEL = ASIA.

Nå har vi nesten halvfylt diagram og kan også forsøke oss på de lengre løsningsordene. MULIGENS = EVENTUELT, ARTIKKEL begynner på E og FISK blir SEI. STRØM kan da rett og slett være ELEKTRISITET og vi får med oss RETNING = UT, HÅNDLAG = TEK og UFYSELIG = EKKELT. Første bokstav i FASE vet vi også er N.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå har vi fått skikkelig ”hull” på oppgaven og det blir enklere å se løsningene. KJØKKENREDSKAPER = STEKEPANNER, OVERTALE = PÅVIRKE, BADEPLASSER = STRENDER, KLISTERET = LIMET, DRESSERT = TAM og vi står igjen med bare 9 tomme ruter.

Mange norske ord er sammensetninger av 2 ord, spesielt de lengre ordene. Bokstaven H er vanlig som første bokstav, men sjelden å finne inne i ord unntatt sammensetninger. Derfor kan man se at STED DET BLIR KØ slutter på HALS og løsningen blir dermed FLASKEHALS. Også for løsningsordet SKAFFE har vi et sammensatt ord der første del er INN. I og med at vi kan ha BEN i nesen får vi løsningen INNBRINGE.

Vi avslutter med LIVREM = BELTE og DESSERT = GELE.

Øv deg mer på Nettavisens kryssordsider!

Til leksjon 5

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.