RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli kryssordmester med Nettavisen

Sist oppdatert:
Følg vår kryssordskole i sommer med forklaringer, råd og oppgaver fra vår kryssordekspert.

I tillegg til at kryssord er god hjernetrim er det også en fin sommeraktivitet. Christopher Schive er Norgesmester i kryssord, og vil i sommer lære deg å mestre kryssordkunsten gjennom fem leksjoner her på Nettavisen.

Vinn kr 100 000 – løs vårt sommerkryssord!

Synes du det er litt usosialt kan du gjøre det sammen med noen. Konkurrer om å være førstemann til å løse enten deloppgavene eller hele kryssordet.

Løs kryssord daglig og vinn flere premier på Nettavisens kryssordsider

Leksjon 1 (Av Christopher Schive)

Kryssordoppgaven
Et kryssord er en oppgave som inneholder en rekke deloppgaver. Hver deloppgave består av et stikkord som hvert og et kan gi flere assosiasjoner og løsningsforslag. Løsningene skal skrives inn i et gitt diagram formet som et rutenett og løsningsordene må passe sammen slik at hver rute til slutt inneholder en bokstav. Når alle rutene er korrekt utfylt er oppgaven løst.

Stikkord
Et stikkord kan gi flere ulike assosiasjoner. Mest vanlig er det at stikkordet har et synonym som løsning. Et eksempel på dette er at stikkordet springe kan ha løsningen løpe.

Slik blir du et huskegeni

Emnegruppe
Andre stikkord kan være emnegrupper og ha både fellesnavn og egennavn som løsninger. Et eksempel på en emnegruppe som har et fellesnavn som løsning er hovdyr, som kan ha løsningen hest. Et tilsvarende eksempel på en emnegruppe som har et egennavn som løsning er by, som kan ha løsningen Skien.

Gåter, fakta, adjektiviske assosiasjoner og ordspill

Stikkord kan også være formet som gåter, fakta, adjektiviske assosiasjoner, ordspill m.fl.


Et eksempel på et stikkord som er formet som en gåte kan være «kan man ta i kar» med løsningen bad. Et stikkord formet som fakta kan være «førstemann på månen» med løsningen Armstrong.

Et stikkord formet som en adjektivisk assosiasjon kan være kan ku være med løsningen hellig, og et stikkord som er formet som et ordspill kan være «etter for og lære» der løsningen er nem (jf. fornem og lærenem).

Kryssordord
Noen kryssordoppgaver benytter kun stikkord som enten er synonymer eller emnegrupper. Dette gjelder spesielt mange av de enklere oppgavene, og medfører gjerne at laserne etter hvert kjenner igjen mange av stikkordene og løsningene. Det dannes såkalte kryssordord; ord som benyttes lite i dagligtale, men som forekommer hyppig i kryssordoppgaver.

Dette er gjerne ord på 2 – 4 bokstaver der ordene inneholder bokstaver som forekommer hyppig i språket. Kjenner man til disse ordene kan man lettere komme i gang med kryssordoppgaven. På samme måte kan man plassere ut enkeltbokstaver på grunn av stikkordenes ordklasse og grammatiske form. Slike startord og -bokstaver skal vi se nærmere på i de neste 2 leksjonene.

Prøv deg selv i denne oppgaven. Her er stikkordene dels synonymer og dels emnegrupper. Oppgaven må printes ut eller tegnes av.

Øv deg mer på Nettavisens kryssordsider!

Til leksjon 2

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere