Bli livredder på to minutter

Foto: Illustrasjon: Falck

17 personer druknet ved bading i Norge i fjor. - Enkel hjerte-lunge-redning redder liv, understreker Therese Bergqvist i Falck.

16.06.10 06:56

I filmen nederst i denne artikkelen demonstrerer Bergqvist hvordan hjerte-lunge-redning skal utføres. På drøye to minutter kan du lære å redde et liv.

- Med bedre kunnskap kunne flere vært reddet, mener Falck.

Av de totalt 17 omkomne i 2009 var flere av de druknede personer under 14 år.

- Vi vet at hjerte-lunge-redning redder liv, og derfor er det utrolig viktig at flest mulig vet hvordan det gjøres, påpeker Bergqvist i en pressemelding.

I en undersøkelse foretatt av Codan Forsikring kommer det fram at bare tre av ti nordmenn føler de har god nok kunnskap om førstehjelp på barn.

- Ta kurs én gang i året
- Muligheten for å overleve synker dramatisk for hvert minutt hvis personen ikke får hjelp, sier Bergqvist.

Hun holder jevnlig kurs i livredning og bruk av hjertestartere for blant annet bedrifter og skoler. Bergqvist anbefaler alle å ta et livredningskurs én gang i året.

- Reglene for hvor mange kompresjoner og hvor mange innblåsninger man skal ta, forandrer seg med tiden fordi man får mer erfaring og bedre kunnskap om hva som hjelper, sier hun.

Enkle huskeregler
Hvis en person er livløs og ikke puster, bør man starte hjerte-lunge-redning så raskt som mulig.

1) Ring 113. Der kan du også få veiledning om hvordan du skal utføre hjerte-lunge-redning og hvor mange kompresjoner og innblåsninger som gjelder.

2) Fri luftvei. Etabler fri luftvei ved å trekke kjeven fram og bøye hodet litt bakover. Se, lytt og føl etter pust.

3) Ta 30 kompresjoner. Finn kompresjonspunktet midt på brystet. På en voksen person plasseres begge hendene på brystet. Trykk ned 4-5 centimeter, 30 ganger, med en hastighet som tilsvarer 100 per minutt. På barn holder det å bruke én hånd, og på spedbarn under ett år holder det å bruke to fingre. Da skal ikke trykket være like hardt, men antall kompresjoner skal være det samme.

4) Gi to innblåsninger. Lukk neseborene med to fingre. Blås sakte inn gjennom munnen, cirka ett sekund, og avslutt når brystet begynner å heve seg. Blås to ganger.

5) Gjenta ’’30+2’’. Gjenta deretter 30 kompresjoner og to innblåsninger vekselvis til profesjonell hjelp kommer.

Hvis det er et barn som har druknet, skal man alltid begynne med fem innblåsninger før man starter med 30 kompresjoner og to innblåsninger.

- En person som puster eller hoster selv skal legges i stabilt sideleie for å holde luftveiene fri. Overvåk personen nøye mens du venter på assistanse, sier Bergqvist.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.