RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli med TV 2-værdamene på jobb

Foto: David Andresen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vi har tittet bak sceneteppet for å se hva værdamene gjør for å finne ut av været. Se video.

BERGEN (Nettavisen): I gamle dager så vi på hvordan svalene fløy, og hvordan man kjente det på gikta, for å spå hvordan været skulle bli.

«Går sola ned i sekk, så er den neste dag vekk». «Når oksen tar på seg sin hatt, blåser det innover den hele natt». Dette er typiske værtegn som har blitt brukt mye her i Norge opp igjennom tiden. (Les mer om mye brukte værtegn her.)

SØK 7 MILLIONER STEDER: Sjekk hvordan påskeværet blir på Nettavisens nye værsider.

Men slik fungerer det ikke nå lenger. Nå har avansert teknologi, matematikk og fysikk overtatt værtegnenes rolle når været skal meldes.

Se hvordan Storm jobber for å lage værmeldingen.
(Artikkelen fortsetter under)

Når man ser på tv, kan det virke som at det bare er noen få værdamer som jobber med værmeldingen. Men på Storm Weather Center er det faktisk over 50 personer som jobber med å lage værvarselet.

- Vi er gode på værmeldingen
- Jeg vil si at vi har rimelig gode varsler. Ikke bare for det neste døgnet, men også for de tre til fem neste døgnene. Det kommer litt an på hvor strenge krav man stiller til varselet. Været her i Norge varierer veldig fra time til time, og det er store lokale forskjeller fra ett punkt man måler til et annet. De varslene vi har for omtrent en uke fremover er ikke så verst lengre, sier Roar Inge Hansen. Han jobber som meteorolog ved Storm.

Hansen forklarer at ny og moderne teknologi og stadig mer erfaring har gjort det mulig å melde været lengre frem i tid med større riktighet enn tidligere.

Må pugge manus
- Den største utfordringen er å formidle alt riktig og huske hva man skal si. Vi har et manus som vi skriver, men leser ikke det når vi er på lufta. Da må vi huske det utenat. Så det er kjipt hvis man får jernteppe, sier Isabella Martinsen.

Over hele jorden er det mennesker som hver tredje time går ut på observasjonsposter og innhenter informasjon om hvordan været er akkurat der og da.

I tillegg svever det satellitter rundt om i verdensrommet som tar bilder og gjør målinger. Flere fly er også utstyrt med avansert måleutstyr for å melde om hvordan været er høyt over skydekket.

Denne informasjonen samles og er tilgjengelig for alle land over hele jorden. På den måten kan Storm melde hvordan været også blir for eksempel i Afrika.

Kraftige datamaskiner
Opp igjennom tiden har meteorologene gjort erfaringer med hvordan miljøet forandres og utvikles. Dette har ført til at man ved hjelp av matematikk, fysikk og stadig bedre datamaskiner har blitt bedre til å si hvordan været vil bli i fremtiden vil.

Hos Storm Weather Center blir all denne innsamlede informasjonen samlet på noen superkraftige datamaskiner. Disse gjør kompliserte regnestykker, slik at meteorologene kan analysere informasjonen og lage en værmelding slik vi kjenner den på TV.

Finn ditt vær her
Her på Nettavisens egne værsider kan du klikke deg inn og se hvordan været blir akkurat der du er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere