RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli rik på ideene dine

Folk har tjent seg rike på ugress og stein. Les hvordan DU kan lykkes!

Man trenger ikke å finne opp hjulet for å kunne gjøre en god idé om til et levebrød. Det høres dumt ut, men gründeren Gary Dahl ville lage kjæledyr av stein. Konseptet var at dette skulle være de minst krevende kjæledyrene som fantes, skriver epn.dk. Fra sitt nystartede firma «Pet Rock Solution» ble kjæledyrene distribuert, og det medfølgende var også en brukermanual for hvordan man skulle passe på kjæledyret sitt.

Steinene var billige å produsere, men kunne selges for det tidobbelte. Dahl fikk solgt fem millioner av disse og ble en holden mann.

Katinka Greve Leiner i Innovasjon Norge.

Avhengig av personen bak
Katinka Greve Leiner, divisjonsdirektør for strategi og kommunikasjon i Innovasjon Norge og dommer i TV-programmet «Skaperen», er veldig opptatt av personen bak ideen når en idé eller et konsept blir vurdert.

- En idé er helt avhengig av personen som står bak for å få realisert det. Har du drivkraften og er markedsbevisst, er det utrolig hva man kan gjennomføre, sier hun til Nettavisen.

Hvis du vil vite om ideen din faktisk er noe å satse på, så nytter deg ikke å holde den for seg selv i frykt for at andre skal «stjele den».

- Tenk igjennom hvor tydelig ideen er og ikke vær redd for å diskutere ideen. Test den ut på folk rundt deg og vær åpen for forbedringer før du tar den videre, fremhever Leiner.

Undervurderer markedet
En ting er selve ideen, en annen ting er hvordan du kan gjøre den fruktbar, og om den i hele tatt er fruktbar. Hun peker på viktigheten av å lytte til markedet, og stille seg spørsmålet: «Hvordan skal jeg få tjent penger på dette?».

- Mange tror de har en genial idé, men undervurdere markedet. Man må tenke nøye igjennom hvem som har betalingsvilje for ideen, og hvordan skal du som gründer skal få den realisert. Realisering av en idé krever nesten alltid mer penger enn man tror. Og inntektene vil som oftest komme seinere enn man hadde planlagt, sier hun.

Her finner du Innovasjons Norge mal på hvordan du lager en forretningsplan.

Begrens risikoen
Hun advarer mot å la all kapital bli tatt fra den personlige økonomien, noe mange gjør. Tenk isteden nøye igjennom selskapsformen man vil bruke, for eksempel et aksesjelskap.

- En risiko må man alltids ta, men prøv å begrense den personlige risikoen. Det er bedre at ideen går over ende, enn at du går over ende i flere år fremover, sier Leine.

Les mer i Jobbmagasinet:

«Hun er kanskje treig, men hun prøver»

Disse kollegene gjør deg syk

Tyngre å realisere i dag
Hun mener dagens uro i finans- og næringslivet gjør det tyngre å realisere nye ideer, og trenger konseptet ditt investorer, må både en god forretningsplan og selgeren i deg være på plass.

- Du må ut og overbevise investorene. Om markedet, hva de er villige til å betale og hvorfor du lykkes. Og ikke minst, hvordan skal du få presentert det? Det er utrolig mange som ikke klarer å forklare ideen sin. Vær presis, ikke kom med detaljene først, men gjør det klart og enkelt, forklarer hun.

Velstående på ugress
Linda Katz startet det hele som en spøk i 1994 da hun ville lære seg å lage websider. Hun levde på prærien i Kansas, det eneste elementet i en ellers flat horisont var små buskevekster kalt tumbleweeds. Hun startet da like gjerne en nettside for salg av buskvekstene.

Tydeligvis var det en del som ikke så det som en spøk, og bestillingene begynte umiddelbart å ramle inn. Nå tjener hun over 40.000 dollar i året på ugress.

Sjokoladeplate-spiller
Noen ganger kan man undre seg over at noen i hele tatt tok seg bryet med å få sine ideer ut på markedet.

Den umiddelbare tanken når du har dårlige vinyler i samlingen er vel ikke å spise de? Men hva om de var av sjokolade? Stollwerck sjokoladekompani gjorde din store drøm til virkelighet da de i 1903 lanserte platespillere som kunne spille sjokoladeplater. Altså vinylplater av sjokolade.

Ikke uventet gikk det til blokksberg. Platespillerne var både for skjøre og bråkte, og lydkvaliteten var forståelig under nok under pari.

Se video:

«High-five» - generator
Kom til verden i 1993, men opplevde lite suksess. Ideen: En mekanisk arm som dreide seg og simulerte en «high five» når en person berørte den. Den ga til og med fra seg en autentisk «high five»-lyd.

Duekontrollerte missiler
I 1942 var det amerikanske militæret desperate etter nye ideer, og denne involverte duer. De stakkars selvmordsduene ble plassert inne i missilene og koblet til forskjellige typer elektroder. Missilene ble skutt ut, og ble styrt ved at duene hakket på en skjerm som projekterte målet. Prosjektet ble lagt på is i 1944 grunnet at det rett og slett var for merkelig. I 1948 ble det likevel gjenopptatt, men kansellert i 1953. Etter det har duene fått være i fred.

Røntgenapparat for sko
Før man visste om farene med røntgen, ble det lagd et apparat for å sjekke om skoene passet ved å gjennomstråle sko og fot med røntgenstråler. Hele 10.000 av disse apparatene var ute på det amerikanske markedet før apparatene ble fjernet. Grunnen? Apparatet resulterte i flere brannskader, amputasjon av føtter og annet du ikke vil utsette foten din for.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere