RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blinkskudd av eksploderende meteor

Sist oppdatert:
Astronomen Geir Øye har tatt et sensasjonelt bilde av en meteor i det den eksploderer mot atmosfæren.

Øye, som akkurat har gjort ferdig et to års masterstudium i astronomi i USA, skulle rigge opp teleskopet sitt i Follestaddalen i Ørsta den 26. februar for å ta bilde av månen. Ved et helt usedvanlig slumpetreff kom han i stedet til å fotografere en meteor i det den eksploderte i sammenstøtet med atmosfæren.

Unikt
Bildet er unikt i verden. Å klare å knipse en meteor i det den eksploderer regnes som mindre sannsynlig enn å vinne toppgevinsten i lotto, skriver Sunnmørsposten.

Øye glemte alt om månefotograferingen. Han stormet inn og fikk sikret flere kopier av bildet. Deretter fulgte flere dager med korrespondanse over internett med eksperter i USA for å få bekreftet at det virkelig var en eksploderende meteor han hadde fotografert.

Skapte debatt
- Jeg oppdaget snart at bildet mitt skapte enorm debatt og spekulasjoner verden over på nettet. Først da jeg kom i direkte kontakt med Jack Drummond i USA, fikk jeg den bekreftelsen jeg følte jeg måtte ha. Drummond er meteorekspert i det amerikanske luftforsvaret, og har nær kontakt med NASA. Han sa at jeg med 99,99 prosent sikkerhet hadde fotografert det ekspertene til nå har ment er bortimot umulig å få til, forteller Øye til Sunnmørsposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere