*Nettavisen* Nyheter.

Blinkskudd av eksploderende meteor

Astronomen Geir Øye har tatt et sensasjonelt bilde av en meteor i det den eksploderer mot atmosfæren.

07.03.05 09:07

Øye, som akkurat har gjort ferdig et to års masterstudium i astronomi i USA, skulle rigge opp teleskopet sitt i Follestaddalen i Ørsta den 26. februar for å ta bilde av månen. Ved et helt usedvanlig slumpetreff kom han i stedet til å fotografere en meteor i det den eksploderte i sammenstøtet med atmosfæren.

Unikt
Bildet er unikt i verden. Å klare å knipse en meteor i det den eksploderer regnes som mindre sannsynlig enn å vinne toppgevinsten i lotto, skriver Sunnmørsposten.

Øye glemte alt om månefotograferingen. Han stormet inn og fikk sikret flere kopier av bildet. Deretter fulgte flere dager med korrespondanse over internett med eksperter i USA for å få bekreftet at det virkelig var en eksploderende meteor han hadde fotografert.

Skapte debatt
- Jeg oppdaget snart at bildet mitt skapte enorm debatt og spekulasjoner verden over på nettet. Først da jeg kom i direkte kontakt med Jack Drummond i USA, fikk jeg den bekreftelsen jeg følte jeg måtte ha. Drummond er meteorekspert i det amerikanske luftforsvaret, og har nær kontakt med NASA. Han sa at jeg med 99,99 prosent sikkerhet hadde fotografert det ekspertene til nå har ment er bortimot umulig å få til, forteller Øye til Sunnmørsposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.