Blir boliglånet dyrere?

Se hva ekspertene tror Svein Gjedrem gjør etter det dramatiske rentekuttet i USA.

23.01.08 09:49

Tirsdagens kraftige rentekutt i USA forandrer ikke ekspertenes spådommer før rentemøtet i Norges Bank onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sitte i ro og beholde dagens styringsrente på 5,25 prosent på onsdagens rentemøte.

Men Gjedrem kan nå få mindre handlingsrom i forhold til å øke renten særlig mer fremover. Flere økonomer venter nye kutt i USA allerede neste uke.

Holder renten i ro
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets tror ikke tirsdagens dramatiske rentekutt i USA får Norges Bank til å endre standpunkt i årets første rentemøte.

- Jeg tror ikke Norges Bank vil endre strategi for morgendagen. Det blir uendret styringsrente onsdag. Norges Bank kommer til å nevne det som har skjedd i dag, og det vil endre på langtidsutsiktene, sier Syed til NA24.

Men nå er imidlertid rentetoppen i Norge nådd, og vel så det, mener Handelsbanken.

- Toppen var nådd før dette, og vårt estimat er fortsatt at vi venter et kutt i Norge i andre halvår i år, men vi vurderer nå om vi skal tro på to kutt i andre halvår, sier Syed.

Venter nye kutt i USA
Syed sier at de venter nye rentekutt fra Fed på det ordinære rentemøtet i neste uke.

- Jeg ser ikke bort fra at Bernanke & co ikke ønsket å kutte med hele 125 basispunkter i neste uke, slik at de tok noe av det nå.

Handelsbanken venter at neste kutt fra USA blir på maks 50 basispunkter og minimum 25 basispunkter.Blir det resesjon?

Storebrand Kapitalforvaltning venter også nye kutt fra USA allerede neste uke.

- Fremover blir spørsmålet om USA går inn en resesjon og hvor mye mer de kutter. Det ventes faktisk at Fed skal kutte enda mer på rentemøtet neste uke, til tross for dette kraftige kuttet i dag. Det ventes ytterligere kutt på 25-50 basispunkter, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Går USA inn i en resesjon (to negative kvartaler med BNP-vekst) er Norges Bank ferdig i denne omgangen og rentetoppen nådd i Norge, men dette er ikke vårt hovedscenario, legger han til.

Sterk vekst i norsk økonomi
Siden forrige rentemøte i desember har inflasjonen steget, det har kommet sterke tall for detaljhandel, arbeidsmarked og utenriksøkonomi.

- Dette er faktorer som taler for å øke renten, skrev analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets i en rapport tidligere i uken.

Men Norges Bank har et stort dilemma, mener meglerhuset. For på den annen side har de internasjonale vekstutsiktene svekket seg og markedene har lavere renteforventninger.- Aksjemarkedet har falt markert og boligprisene falt videre i desember. Dette er faktorer som taler for å senke renten, heter det i rapporten.

Allikevel mener meglerhuset at verken argumentene for å heve eller for å senke renten er sterke nok til at Norges Bank foretar seg noe nå.

- Vi venter derfor at sentralbanken holder renten uendret på onsdag, heter det i meglerhusets rapport.

I Norges Banks siste pengepolitiske rapport har banken anslått at styringsrenten vil nå toppen på 5,25-5,50 prosent i midten av 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.