RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir ikke kvitt Krekar

Foto: Arne Lutro / Nettavisen
Sist oppdatert:
Til tross for seier i lagmannsretten onsdag, er Bjarne Håkon Hanssen maktesløs.

Les også: Krekar svartelistet i Irak

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Det sa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

I praksis betyr dette at Krekar ikke kan tvinges til å forlate Norge nå.

Se innslaget fra TV 2 Nyhetene her

- Norge er bundet til en rekke internasjonale avtaler. Det er fristende å gjennomføre vedtaket, og på den måten vise handlekraft, men det ville blitt en kortvarig glede. Slik situasjonen er i Irak nå, ville Norge renommé blitt skadelidende og vi ville blitt stemplet som et land som bryter våre forpliktelser, sa Hanssen.

- Betaler gjerne taxi
Onsdag falt dommen i lagmannsretten, hvor det blir slått fast at tidligere statsråd Erna Solberg sitt vedtak om utvisning, var gyldig. Men til tross for at grunnlaget hjemme i Norge er til stede, kan altså ikke Krekar utvises fra Norge med det første.

- Men det er ingenting i veien for at Krekar kan foralte Norge i morgen frivillig. Men vi kan ikke gjøre det med tvang. Dersom han vil, kan vi hjelpe han med det, om det så måtte være å betale en taxi til Gardermoen, sa Hanssen.

- Kan bare følge med
Statsråden viste spesielt til den Europeiske menneskerettighets kommisjonens (EMK) vedtekter om at ingen kan bli returnert til et land der man risikerer å utsettes for henrettelse, tortur eller umenneskelig behandling.

- Det er absolutt i min interesse å gjennomføre det vedtaket som domstolen nå har gitt oss rett i. Når jeg ikke kan gjøre det er det fordi vi ville havnet i EMK-domstolen. Slik situasjonen er i Irak nå, vet vi at Krekar vil stilles til doms dersom han returneres. Selv om vi klarer å fremforhandle en avtale med irakiske myndigheter, så kan vi ikke stole på at EMKs krav blir respektert, sa Hanssen.

Han sier det eneste han nå kan gjøre er å følge med på situasjonen i Irak.

- Og så snart vi mener at grunnlaget for utvisning er til stede, vil vi gjennomføre vedtaket, sa Hanssen.

- Går fritt
Hanssen uttrykte tilfredshet med avgjørelsen i domstolen onsdag.

- Når domstolen mente at det ikke var behov for å omgjøre vedtaket så er vi fornøyd med det. Spørsmålet blir nå om vi greier å gjennomføre vedtaket som er fattet. Det er et ansvar som hviler på meg, sa statsråden.

Til tross for at Norge har stemplet Krekar som en fare for rikets sikkerhet, vil Krekar fremdeles gå fritt på gaten i Norge.

- Det er ikke noe grunnlag for å fengsle Krekar i Norge. Han har ikke gjort noe straffbart her. Vi har heller ingen lovhjemmel for å internere noen i påvente av en utvisning. Selvsagt kan vi gjøre noe med loven, men da er det mange vurderinger som må gjøres. Norge har ingen rettstradisjon for å arrestere noen fordi de kan utgjøre en fare, sa Hanssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere