Blir nektet å kjøre på grunn av sitt handikap

- Jeg føler meg direkte mobbet av forbundet, sier Mads Ørstad.

- Jeg føler meg direkte mobbet av forbundet, sier Mads Ørstad. Foto: Opdalingen

Norges bilsportforbund nekter Mats Ørstad fra Oppdal å konkurrere i shortcar på grunn av at han er handikapet.

08.06.15 09:23

OPPDAL (Opdalingen): Både Mats (18), hans familie og støtteapparatet rundt han er i sjokk og vantro etter at Norges bilsportforbund knuser den unge mannens drøm om å konkurrere i shortcar.

Mats var innblandet i en tragisk ulykke for cirka et år siden som gjorde han lam fra brystet og ned, skriver Opdalingen.

I løpet av under ett år har Mats klart å ta både førerkort og fått lisens for kjøring på bane, men Norges bilsportforbund vil ikke la ham delta i konkurranser med fellesstart på grunn av "hensyn til de andre deltakerne".

- Dette er bare tullprat og unnskyldninger for ikke å ha en handikapet person få være med å konkurrere, uttaler Mats' far, Otto Ørstad.

- Føler meg direkte mobbet

Mats fikk først utstedt lisens uten begrensninger, men så noen timer før han skulle delta på en løp lørdag kom kontrabeskjeden. Fordi Mats ikke kan gå får han ikke lov til å delta i løp.

- Jeg føler meg direkte mobbet av forbundet, uttaler Mads til Opdalingen.

- Om noen andre kjører ut eller får problemer der de blir klemt under en bil kommer de seg heller ikke unna. Det er ikke noe forskjell på dem eller meg, sier en tydelig skuffet, men samtidig kampklar ung mann. Han har ikke tenkt å gi seg, og vil sloss videre for å få være med i sporten som betyr så mye for ham.

Handikapforbundet reagerer

- Dette må jeg si er meget oppsiktsvekkende, uttaler Arne Lien, leder i Norges handikapforbund til Opdalingen.

- Nå kjenner jeg ikke til alle detaljene i saken, men dersom den unge mannen har fått lisesen og således er i stand til å kjøre bilen ut fra de spesifikasjoner som sporten krever, så høres dette ut som en klønete avgjørelse.

Jeg vil gå så langt som å påstå at dersom denne saken blir prøvd av likestillingsombudet så vil forbundet bli felt. Den myndigheten har jeg ikke og jeg kjenner som sagt ikke til alle detaljer, men dette ligner på noe som vil betraktes som diskriminering basert på funksjonsevne, sier Arne Lien.

- Her kan det se ut som om forbudet mot å delta ene og alene er basert på mannens funksjonsevne, og det er diskriminering. Dersom han ellers oppfyller de krav som sporten setter så ser jeg ingen grunn til at han ikke skal få delta. Og han har jo allerede fått utstedt lisens, nei, dette var ikke bra, uttaler Lien.

Opdalingen har prøvd å få kontakt med Norges bilsportforbund, men de har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Les flere artikler hos Opdalingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag