*Nettavisen* Nyheter.

Blir syke av Norge

Lite sollys og dårlig kosthold gjør at flere innvandrere i Norge utvikler sykdommen MS, mener forskere.

Mens sykdommen multippel sklerose (MS) er relativt sjelden i Midtøsten, Asia og Afrika, har forskere funnet flere forekomster blant innvandrere i Norge. Både gener og miljø er faktorer som bidrar, skriver Dagsavisen.

- Selv om studien bygger på små tall, ser det ut til at førstegenerasjonsinnvandrere fra Midtøsten og Afrika hyppigere får MS i Norge sammenlignet med om de hadde blitt i hjemlandene. For innvandrere fra Asia øker antallet med MS først blant andregenerasjonsinnvandrere, sier Cathrine Smestad, forskningsstipendiat ved Ullevål universitetssykehus, til avisa.

Det er en artikkel i siste nummer av Journal of Neurology som tar for seg forekomsten av MS i innvandrerbefolkningen.

Hvilke miljøfaktorer som er avgjørende, vet forskerne ennå ikke med sikkerhet, men det kan være infeksjoner, kosthold og mangel på sollys. Noen MS-eksperter peker på at mennesker med mørk hud filtrerer bort sollyset - og dermed en faktor for produksjon av D-vitaminer - mer enn de med lys hud. Det hevdes videre at innvandrerbefolkningen spiser mindre fet fisk og tran enn etniske nordmenn og at det kan være en annen forklaring, skriver Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag