I budsjettforhandlingene i fjor fikk KrF gjennom en kraftig økning av den omstridte sukkeravgiften, som har ført til permitteringer og nedgang i salget av brus og sjokolade. Nå vil partiet endre avgiften.

- Vi ønsker en innretning av avgiften som gjør den enda mer treffsikker, sier KrF-nestleder og partiets finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, til Nettavisen.

Les også: Vil ha slutt på nordmenns godteriturer til Sverige

Dette vil de utelate

Roptad krever en omlegging og en utredning av sukkeravgiften i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett som legges fram tirsdag.

- I dialog med regjeringspartiene blir vi møtt med at det er for komplisert, og at man ikke kan gjøre det. Men både Storbritannia, Irland og Finland har innført en differensiert avgift, sier han.

KrF-nestlederen foreslår at smakstilsatt vann og brus uten sukker, bør ha en lavere avgift enn for eksempel brus med sukker.

- Det vi har tatt til orde for er at man setter i gang en utredning slik at man kan få en enda mer målrettet avgift, og at man får enda mer helseeffekt av avgiften, sier Ropstad.

Les også: Frp vil vrake sukkeravgiften

- Tror ikke det er mulig

I Irland har vann- og jusbaserte drikkevarer som er tilsatt 5-8 gram sukker per 100 ml, en lavere avgift enn varene som er tilsatt mer enn 8 gram.

Ren fruktjus uten sukker omfattes ikke av avgiften. Det samme gjelder meieriprodukter, som begrunnes med at de har en ernæringsmessig verdi - og at de er mettende og dermed ikke så lett fører til overdrevent bruk.

- Bør det komme en endring av avgiften allerede i revidert budsjett?

- Hvis det er mulig så er det veldig flott, men jeg tror ikke det er mulig. Hvis man skal gjøre det så trenger man en forberedende sak, så det jeg ser for meg er at man fram til Statsbudsjettet i høst jobber med en sak for å se hvordan avgiften kan målrettes bedre, sier Robstad.

- Ble 3,77 øre dyrere

Etter at sukkeravgiften ble innført, har brussalget i Norge falt med 11 prosent. Hval sjokolade har også måttet permitere flere ansatte, og nordmenn valfarter til Sverige for å handle.

Ropstad tror imidlertid ikke på at det er sukkeravgiften som får folk til å dra til vårt naboland.

- Avgiften for en halvliter brus økte med 78 øre, og en 200-grams sjokoladeplate ble 3,77 øre dyrere. Jeg tror ikke det er de beløpene som gjør at folk valfarter til Sverige. Jeg tror det er mer alkohol og kjøtt som er grunnen til det, sier han, og legger til:

- Jeg blir veldig overrasket hvis det er en 78 øre dyrere halvliter cola som gjør at man reiser til Sverige.

Han understreker samtidig at også KrF ønsker å begrense svenskehandelen.

Les også: Brussalget har falt med 12 millioner liter siden nyttår

- Folkehelsa viktigst

- Men flere bedrifter i Norge har måttet permittere ansatte som følge av sukkeravgiften. Er ikke det alvorlig?

- Målet er at vi skal spise mindre sjokolade og drikke mindre brus, og klart det vil ha noen konsekvenser. Da produseres det jo mindre. Jeg skjønner at det blir bråk i brusbransjen når salget stuper med 11 prosent, men samtidig er målet at folk skal drikke mindre brus, sier Ropstad, og påpeker:

- Det er jo alltid krevende at folk mister jobben, men her er folkehelsa viktigst.

Sukkeravgiften ble økt med hele 83 prosent, og i avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer med 42,3 prosent. Tall som NHO nylig la fram, viser store tap for norsk sukkervareindustri og en omfattende handelslekkasje på brus og søtsaker til Sverige etter at avgiften ble innført 1. januar i år.

Les ogå: Nordmenn strømmer over grensen for å kjøpe billig godteri

Sp: - Situasjonen kritisk

Etter det NTB erfarer vil statsminister Erna Solberg (H) ikke gå inn for å endre avgiften i revidert budsjett. Isteden vil hun sende saken tilbake til Stortinget og be partiene der rydde opp.

- Sp vurderer i år situasjonen for tusenvis av bryggeriansatte som kritisk på grunn av den kraftige økning av sukkeravgiften. Vi krever at den blir reversert for å trygge norske arbeidsplasser og sikre norsk verdiskapning, sier finanspolitisk talsperson i Sp, Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

Nettavisen har spurt finansminister Siv Jensen (Frp) om sukkeravgiften blir endret i revidert nasjonalbudsjett, men får til svar fra hennes rådgiver at hun ikke gir lekkasjer dagen før dagen.