RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodbankene bryter smittereglene

(Scanpix)
11 av 12 blodbanker får kritikk av Helsetilsynet.

Av 12 blodbanker som er undersøkt av Helsetilsynet får 11 kritikk for brudd på reglene som skal sikre pasientene, skriver Dagbladet søndag. I den omfattende undersøkelsen i regi Helsetilsynet skal i alt 25 blodbanker undersøkes.

Avvikene viser at ikke alle blodbankene er gode nok. De alvorligste avvikene går på mangelfulle smittetester og karantenebestemmelser for blodgivere, sier lege og leder i Foreningen for blødere i Norge (FBIN), til avisen.

Han mener disse forholdene helt klart burde være i tråd med regelverket ettersom blod og blodkomponenter er legemidler som brukes på svært syke mennesker.

Senest i fjor ble det kjent at Ullevål universitetssykehus i en årrekke hadde sendt ut blod fra en syfilissmittet blodgiver.

Helsetilsynet ønsker ikke å kommentere avvikene før tilsynet er gjennomført i samtlige 25 helseforetak. Dette vil skje i løpet av første halvår i 2009.

Blodbankene skal allerede ha ryddet opp i avvikene, men talspersoner sier at man aldri kan garantere smittefritt blod.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere