RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blodig i Nepal

Sist oppdatert:
Minst tre personer er drept etter at over 100.000 demonstranter trosset portforbudet i Katmandu torsdag. UD ber nordmenn i byen holde seg innendørs.

Skytingen skjedde i forstaden Kalanki vest for Katmandu. Politiet brukte både tåregass, gummikuler og skarp ammunisjon mot demonstrantene, melder AP.

Natt til torsdag ble det innført portforbud i hovedstaden. Soldater og politi fikk ordre om å skyte de som bryter forbudet. Tordag flommet likevel minst 100.000 demonstranter ut i gatene.

Er du i Katmandu? Tips oss på epost til vaktsjef@nettavisen.no eller telefon +47 21006010.

Ifølge Reuters er minst tre personer drept og flere skadd i demonstrasjonen.

- Det er tusenvis av demonstranter der ute. Det har vært sammenstøt og skyting. Mellom åtte og ti personer skal være skadd, men ingen skal være drept. Men det er vanskelig å si hvor dekkende dette er. Det vi vet er at tusenvis har trosset portforbudet, til tross for advarsler om at de vil bli skutt, sier Norges Nepal-ambassadør, Tore Toreng, til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at verken journalister eller observatører fra FN eller liknende får slippe inn i sentrum av byen.

Se video her

- Problemet nå er at ingen følger med på det som skjer i sentrum. Verken medier eller internasjonale observatører får reise inn. Vi har fått meldinger om betydelig brutalitet fra politiets side.

Kontakt
Det er til sammen ni norske ansatte ved ambassaden i Katmandu, og like mange lokalt ansatte. De fleste av nordmennene som bor fast i Nepal bor også i hovedstaden.

- Vi har vært i kontakt med samtlige av dem, og bedt dem respektere portforbudet, sier Tore Torengg.

Selv bor han og to av de andre norske utenfor ringveien som omslutter Katmandu. Derfor er de heller ikke rammet av portforbudet.

Torsdag samlet rundt 200 demonstranter seg i Kalanki og flere andre forsteder utenfor bygrensen. En sjupartiallianse krever at kong Gyanendra gjeninnfører demokrati i landet. I løpet av den siste uka er minst åtte personer drept og flere hundre skadd i protestene.

Møtet over
Den omstridte kong Gyanedra møtte klokken 11 torsdag Karon Singh, den indiske statsministerens spesialutsending.

- Det er sendt ut et svært kortfattet kommuniké som bare sier at møtet har vært holdt og nå er avsluttet, ikke om de er kommet til enighet om noe. Det er sannsynligvis trukket noen konklusjoner, men de er ikke frigitt ennå, sier Toreng.

Alle utenlandske ambassader – også den norske - holder torsdag stengt på grunn av portforbudet.

Onsdag var det sammenstøt i turistbyen Pokhara vest for Katmandu og i flere andre byer.

Det befinner seg rundt 70 fastboende nordmenn og omtrent like mange turister i Nepal for øyeblikket.

Kong Gyanedra har siden 1. februar i fjor regjert fjellandet Nepal eneveldig på «den gammeldagse måten».

- For et drøyt år siden avsatte han den daværende regjeringen og overtok all makt selv. Det betyr at han både er statsminister og ikke har noe parlament, forklarer Toreng.

Norge har de senere årene gitt 150 millioner kroner i utviklingshjelp til Nepal. Etter at kongen innførte enevelde, har den norske stat redusert beløpet med ti prosent og vedtatt å ikke fornye avtaler med myndighetene.

- Det er meget god kontroll på hva de 135 millionene går til. Lite av det går gjennom myndighetene, sier ambassadør Tore Toreng.

- Drept og røvet
Lørdag marsjerte 200 journalister gjennom Katmandu med krav om at pressefriheten må innføres igjen og at flere titalls journalister som har vært holdt fengslet i over et år, må slippes fri.

Tusenvis av mennesker samlet seg i de vestlige områdene av hovedstaden og marsjerte mot Kirtipur, forstaden som har vært senter for demonstrasjonene de siste dagene.

- Demokrati – demokrati – ned med autokrati, ropte folkemengden og veivet med opposisjonspartienes røde og hvite flagg.

- Det må bli slutt på konstitusjonelt monarki. Vi trenger et rent demonkrati, fordi monarkiet har vært svært dårlig for Nepal i 237 år. De har drept og røvet fra folket, sa studenten Ujwal Dhakal (32) til tv-kanalen CBS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere