*Nettavisen* Nyheter.

Blodsprut kan felle tiltalte

Mannen hevder han sov da drapet skjedde. Små blodpartikler i mannens t-skjorte gjør den forklaringen vanskelig å svelge for påtalemyndigheten.

08.12.03 13:01

Mandag startet straffesaken mot en 50-åring som er tiltalt for drapet på sin tidligere samboer i Sandakerveien i Oslo i januar. Påtalemyndigheten vil trolig legge ned påstand om fengsel i et sted mellom 10 og 16 år.

Mannen, som er siktet for forsettelig drap under skjerpende omstendigheter, hevder han sov da drapet skjedde.

Mannen ringte selv 112 og meldte om drapet. Tidligere har han forklart at han våknet av støy i leiligheten, og fant sin samboer døende ved siden av sengen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tekniske bevis
Men påtalemyndigheten har ikke funnet forklaringen troverdig. For det første mener politiets kriminalteknikere at t-skjorten mannen hadde på seg må ha vært i umiddelbar nærhet da drapet skjedde.

Grunnen er at genseren har blitt oversprøytet med små blodpartikler fra kvinnen. Politiet mener disse har funnet veien til genseren idet mannen slo samboeren gjentatte ganger i hodet med et brekkjern.

- Kripos sine teknikere mener det ikke er mulig å ligge i senga og få denne blodspruten over seg, sa aktor Kristian Nicolaisen i retten mandag.

- Kontrollerende
- Det er heller ikke funnet noen rimelig grunn til å tro at en tredjeperson har vært i leiligheten, sa han.

Påtalemyndigheten mener motivet for drapet er at samboeren ville kaste ut tiltalte. I timen før drapet lørdag 18. januar 2003 skal hun ha snakket i telefonen med søsteren om det problematiske forholdet, og sendte SMS-meldinger om at hun ønsket å kaste ham ut. Vitner skal også ha fortalt politiet at mannen hadde kontrollert sin samboer og hvem hun hadde kontakt med, i tiden før drapet.

Vil ikke vitne
Problemet for påtalemyndigheten er at søsteren til den avdøde ikke ønsker å vitne mot søsterens tidligere samboer. Da retten ble satt mandag, hadde hun gitt signaler om at hun vil benytte seg av straffeprosesslovens mulighet for beslektede personer til ikke å vitne. Hva årsaken til dette er, vites ikke. Det synes likevel klart at den drapstiltalte har hatt kontakt med søsteren også etter drapet.

Mandag forklarte den tiltalte seg om timene før drapet. I en svært ufullstendig forklaring fortalte han om en dag preget av alkohol og pillemisbruk. Ifølge ham skulle en person ha kommet på døren om ettermiddagen for å få tilbake penger og verdisaker han hadde byttet mot heroin.

- Problemer med heroin
- Fyren hadde vært på døra i en uke og masa. Vi gjorde en avtale om at han skulle få tilbake tingene, sa tiltalte i retten.

- Hadde dere solgt dårlig heroin, ville dommeren vite.

- Ja, vi hadde gjort det, sa tiltalte.

Ifølge tiltalte hadde denne personen senere på ettermiddagen kommet inn i leiligheten sammen med samboeren.

- Plutselig går døra opp og en person kommer bakfra og skyver meg inn på badet. Jeg ringte politiet for å få ham ut. Vi fikk ham ut av leiligheten, men ikke ut av oppgangen.

- Trodde det var overdose
- Deretter satt vi og drakk og jeg sovnet på sofaen. Bikkja vekte meg og jeg så NN (samboeren, red. anm.) ligge på gulvet. Jeg trodde først hun hadde tatt overdose og slått hodet i kasseapparatet vi hadde i stua, fortalte den tiltalte i retten.

Ifølge den tiltalte manglet flere ting i leiligheten da han våknet. Etter å ha ringt politiet hevder han å ha tatt på seg t-skjorten med blodspruten på, slik at han ikke skulle være halvnaken da tjenestemennene kom til stedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.