*Nettavisen* Nyheter.

Bløffet ofrene på chat

18-åringen som er siktet for omfattende pokersvindel, skal ha lurt til seg private opplysninger via Microsoft Messenger.

23.12.06 10:32

En 18 år gammel gutt fra Bærum er siktet for bedrageri av norske pokerspillere for over en halv million kroner. Etter det Nettavisen erfarer, vil det komme flere anmeldelser mot skoleeleven, og politiet forventer også at siktelsen blir utvidet.

Pengene skal tenåringen ha svindlet til seg via nordmenns spillekontoer hos ulike pokerselskap.

Dette klarte han ved å få kontroll over folks epostkontoer, som igjen gjorde det enklere å få tilgang til pokerkontoene deres.

Snakket med ofrene på msn
Først opprettet han en falsk identitet på et diskusjonsforum. Så skaffet han seg Messenger-adressen til en haug med pokerspillere. Deretter la han disse adressene til sin kontaktliste og tok kontakt med disse spillerne.

Takket være samtaler på Messenger fikk han tak i informasjon som spillernes navn, spillernes pokerkallenavn, hjemsted og lignende. Dermed kunne han forsøke å logge seg på epostkontoen deres - før han ble stanset av manglende passord.

Dette snek han seg rundt ved å finne svaret på kontrollspørsmålene som hørte til kontoen, for eksempel «Hva er ditt favorittlag?» eller «Hva heter hunden din?». Denne informasjonen fikk han ved å spørre folk direkte på msn, eller ved å ringe hjem til folk eller deres familie.

Ringte bestemor
Et av ofrene forteller til Nettavisen at 18-åringen ringte hjem og spurte etter hans bestemor. Målet var å finne ut hva offerets mor hadde som pikenavn. Det var nemlig svaret på det spørsmålet som var knyttet opp til passordet på hans epostadresse.

Slik fikk han passordene tilsendt. Og så kunne han lett gjenta denne prosessen for å få tilgang til pokerklienten.

Og da han fikk tilgang til pokerkontoene, tok han enten ut pengene eller så gikk han inn på et pokerbord og tapte med vilje til en annen spillekonto han kontrollerte. På denne måten svindlet 18-åringen til seg flere hundre tusen kroner.

Endret opplysninger
Nettavisen har snakket med flere av de som skal ha blitt svindlet. En av disse forteller at siktede, da han fikk kontroll over kontoen, også endret de personlige innstillingene, som for eksempel adresse og telefonnummer.

Da offeret så varslet pokerselskapet om at kontoen var stjålet, og pokerselskapet ringte ham tilbake, ringte de feil nummer.

Disse spekulative metodene kan man - og bør man - forsøke å beskytte seg mot. Les noen gode råd her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.