RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Faksimile (Nettavisen)

Bloggeren Fjordman står fram

Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik så opp til ham og har sitert ham flittig i sitt forvarsskrift. - Ubehagelig, sier «Fjordman».

Bloggeren «Fjordman» har fått mye oppmerksomhet etter terrorhandlingene i Oslo og Utøya. I sitt manifest eller forsvarsskrift siterer terrorsiktede Anders Behring Breivik flittig fra «Fjordman», som i en rekke innlegg har tegnet et bilde av islam som en trussel mot den vestlige sivilisasjonen. Nå står Ålesund-mannen Peder Jensen (36) fram i VG og sier det er han som er «Fjordman».

Les Stavrums kommentar: Fjordman sprekker i lyset

Avviser å ha møtt ham
Jensen erkjenner å ha hatt en korrenspondanse med Breivik, men avviser å ha møtt ham, selv om Breivik skal ha ønsket et møte og tatt initiativ til dette mot slutten av 2009. Jensen sier han takket nei, «ikke fordi han snakket om vold, men fordi jeg syntes han virket kjedelig - som en støvsugerselger». Han synes det er ubehagelig å bli koblet til den terrorsiktede 32-åringen.

- Det er helt vilt og forferdelig uhyggelig, sier Jensen til VG om å bli hyllet av Breivik.

- Forferdelig ubehagelig
- Jeg har vært borti psykopater før, og det er veldig vanskelig å vite hva som trigger en slik person. Ut fra det som Breivik selv har sagt, hadde han bestemt seg for å gjøre dette før han leste de bloggene jeg skrev. Det er selvfølgelig en trøst, men det er forferdelig ubehagelig å bli sitert av en slik person, sier Jensen til avisa.

Frykter for sin egen sikkerhet
Jensen frykter nå for sin egen sikkerhet og sier han vil gå under jorden på ubestemt tid, ifølge avisa.

Jensen sier Anders Behring Breivik med terrorhandlingene har vist en ekstrem brutalitet som ikke er til å fatte. Selv avviser han at han er en ekstremist.

Her hentet Breivik inspirasjon
En rekke medier har gått Anders Behring Breiviks internettaktivitet etter i sømmene, og det er på det rene at han har oppsøkt og vært aktiv på steder med et innhold som kunne bekrefte hans eget verdensbilde. Gates of Vienna er et av disse stedene, Jihad Watch , Brussels Journal, TheReligionofPeace og Atlas Shrugs er andre. Han har videre vært en flittig bidragsyter til det norske nettstedet Document.no. Han skal også ha hatt kontakt med English Defence League og utvekslet synspunkter med flere av EDLs tilhengere i månedene før terrorangrepene. Da brukte Breivik signaturen «Sigurd Jorsalfare», ifølge nettstedet Hopenothate. Men det er ikke tvil om at Breivik har hatt en særlig sans for Fjordmans synspunkter. Fjordmans bok, «Defeating Eurabia», beskrev han som den perfekte julegaven til familie og venner, ifølge CNN.

Fjordmans synspunkter

Fjordman etablerte sin egen blogg i 2005, men takket for seg mot slutten av året. I stedet kom han med sine innlegg på andre nettsteder som Brussels Journal, Gates of Viennna og islam-watch-org.

Blant likesinnede islamkritikere i inn- og utland har Fjordman oppnådd anerkjennelse for sine artikler, og det flere enn Breivik som har sitert ham. Andre, som Andrew Brown i The Guardian, stempler ham som islamofob.

Fjordman har i sine innlegg uttrykt sterk motstand mot ikke-vestlig innvandring og frykt for en islamisering av Europa.

(Kilde: Wikipedia)

Vekket ikke PSTs interesse
PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere uttalt at Breivik ikke figurerte i noen av PSTs registre. At han har postet en rekke innlegg på ulike islamkritiske nettsider, har ikke vært nok.

- Han har ikke tilkjennegitt de helt ekstreme holdningene på disse nettsidene. Tvert imot har han framstått temmelig moderat, uttalte Janne Kristiansen ifølge Dagsavisen tre dager etter terrorhandlingene.

Da hadde PST saumfart sine lister og funnet Breiviks navn kun én gang. Det dukket opp på en liste over nordmenn som hadde handlet kjemikalier hos et polsk firma. Breivik hadde ifølge PST mottatt varer for 120 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere