*Nettavisen* Nyheter.

Blokkerte anleggsarbeidet

Foto: Marit Hommedal/Scanpix

En gruppe aksjonister hindret mandag anleggsstart på kraftlinjen Sima-Samnanger.

18.10.10 11:14

- Ubetinget seier! Statnett utsetter byggearbeidet, melder en av aksjonistene fra «Bevar Hardanger», Mikkel Grüner, på Twitter mandag formiddag.

- Vi har blokkert en anleggsvei og har tatt kontroll over en riggeplass, fortalte Grüner til Nettavisen klokka 08.30.

Statnett gikk på forhånd ut og varslet at de ville starte med mastepunkter fra Samnanger-siden mandag. Samtidig tok de høyde for at eventuelle aksjoner kunne stikke kjepper i hjulene for disse planene.

Mandag morgen uttalte Statnetts kommunikasjonssjef Irene Meldal at de avventer anleggsstart.

- Vi vil ikke sette noens sikkerhet i fare, enten det gjelder aksjonister, anleggsfolk eller journalister. Så akkurat nå skjer det ikke så mye. Vi avventer situasjonen, sier hun til Nettavisen.

Bergensavisen skriver at politiet har holdt seg i bakgrunnen.

- Foreløpig har ikke politiet gjort noe som helst, det gjør vi heller ikke før vi får en anmodning av Statnett, sier lensmannen i Kvam og Samnanger Terje Kvalvik til avisa.

Aksjonist Mikkel Grüner forteller at to grupper aksjonister sperrer Mørdalsveien ved Kvamskogen og riggeplass ved Eidedalen.

Starter med 10 kilometer
Statnett hadde planer om å starte på strekningen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. Luftledning på denne strekningen blir identisk for både luft- og sjøalternativet, påpeker selskapet.

Byggestart vil berøre en strekning på cirka 10 kilometer.

- NVE har nå godkjent Statnetts miljø- og transportplan. Vi ser frem til å starte på det viktige arbeidet med å gi Bergensområdet en sikker strømforsyning. Vi har hatt god dialog med både Samnanger og Kvam den siste tiden og tror på gode arbeidsforhold under anleggsarbeidet, uttaler prosjektleder i Statnett, Steinar Bygdås, ifølge en pressemelding Statnett sendte ut mandag.

Aktiviteter som vil bli gjennomført i høst er skogrydding og fundamentering, opplyser Statnett.

Strømkundene vil ha master
Samme dag som Bevar Hardanger aksjonerer ved Kvamskogen, viser en meningsmåling TNS Gallup har gjort for Dagsavisen at norske strømkunder støtter byggingen av kraftlinjen mellom Sima og Samnanger. 55 prosent støtter utbyggingen, mens bare hver fjerde spurte sier nei. Selv i Hardanger er halvparten positive til kraftlinjen Sima-Samnanger, skriver Dagsavisen.

- Unødvendige tiltak
- Vi tror vi skal klare å mobilisere en betydelig mengde, uttalte Klaus Rasmussen i organisasjonen «Bevar Hardanger» til Nettavisen før helgen. De var da i full gang med forberedelsene til aksjoner og hadde 4000 personer som hadde registrert seg som aksjonister via nett.

Les også: 4000 vil aksjonere mot mastene

- Det er ikke sant det Statnett hevder, at dette er den delen som må bygges uansett, og det er ingenting som tyder på at det kommer strøm raskere til Bergen selv om de starter nå. Dette er et unødvendig tiltak, uttalte Rasmussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.